Hrvatska
StoryEditor

GLAVNE SKUPŠTINE: Sjednice će se održavati na daljinu, a o legitimnosti naknadno

28. Ožujak 2020.
Mićo Ljubenko

Mnoge tvrtke zbog zabrane okupljanja neće uspjeti sazvati glavnu skupštinu do krajnjeg roka kad moraju odlučiti o rasporedu dobiti. Osim toga, moguće su i situacije da NO-u istječe mandat. Kakve su zakonske mogućnosti da se sjednica glavne skupštine održi na daljinu videpozivom ili na sličan način, odnosno bi li u tom slučaju skupština imala legitimnost, a odluke bile legalne?

U Hanfi podsjećaju da Zakon o trgovačkim društvima omogućuje da se statutom tvrtke može omogućiti dioničarima da elektroničkom komunikacijom ostvaruju sva ili samo neka prava u cijelosti ili djelomično te da smiju svoje glasove dati pisanim putem ili elektroničkom komunikacijom. Međutim, problem je ako to nije predviđeno statutom.

Odvjetnik Mićo Ljubenko kaže da je mogući izlaz iz ove situacije taj što se, prema ZTD-u, ništetnost odluka skupštine načelno utvrđuje tužbom (ili primjerice žalbom na upis), što znači da sud ne pazi na ništetnost po službenoj dužnosti. Održi li tvrtka sjednicu skupštine ‘na daljinu‘ i ne bude li tužbe ni žalbe, pravo je pitanje što će reći sud.

– O ovome nema sudske prakse i moguće je da bi tada sud tumačio ZTD u svrhu zakona, a ne gramatički, i da bi dopustio upis odluka ‘na daljinu‘ – napominje Ljubenko.

24. travanj 2024 06:48