Hrvatska
StoryEditor

Godina dana Glasa poduzetnika: Od inicijative do udruge koja broji 16 i pol tisuća članova

29. Ožujak 2021.
foto Ratko Mavar

Osnovana prije godinu dana, Udruga Glas poduzetnika (UGP) bila je vrlo uspješna u promicanju interesa poduzetnika pred hrvatskim institucijama i Vladom. Dosad je okupila više od 16.500 članova iz raznih djelatnosti, najviše iz sektora uslužnih djelatnosti i ugostiteljstva, koji zapošljavaju više od šezdeset tisuća zaposlenika i oko trideset i dvije tisuće vanjskih suradnika, a radi na rješavanju problema mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Glas poduzetnika uputio je mnogo konkretnih prijedloga Vladi RH i ministarstvima, a organizirao je i prvi prosvjed poduzetnika. Od niza prijedloga, poput promjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, otpisa naplate poreza, PDV-a po naplati, produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta, prihvaćeno je nekoliko vrlo važnih. Među njima su - otpis, a ne odgoda naplate poreza i doprinosa za sve one čije je poslovanje pogođeno pandemijom koronavirusa, uključivanje sezonskih obrtnika, destination retaila i event industrije u mjere za očuvanje radnih mjesta, te su se izborili i da svi poduzetnici i obrtnici plaćaju PDV po naplati, što je postalo i dio novog zakona.

UGP je pritiscima na Vladu, HZZ i nadležna ministarstva isposlovao produljenje i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta, a izborio se i za otvaranje teretana i fitness centara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojima je odlukom Stožera civilne zaštite bio je zabranjen rad, te dječjih igraonica koje su bile zatvorene na početku pandemije, a zalagao se i za pomoć malim iznajmljivačima te pomogao Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pri provedbi mjera za očuvanje radnih mjesta. Nakon dopisa Glasa poduzetnika, HZZ je dozvolio blokiranima otvaranje zaštićenog računa za isplatu potpore za očuvanje radnih mjesta, a i sportske udruge bez gospodarske djelatnosti ušle su u mjere za očuvanje radnih mjesta.

Osim toga, Odbor za prijevoz Udruge Glas poduzetnika sudjelovao je u e-Savjetovanju vezanom za izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a čiji je Nacrt Vlada RH usvojila prije nekoliko dana. Borili se da svi poduzetnici koji su imali pad više od 60 posto dobiju i nadoknadu fiksnih troškova koji se gomilaju cijelo vrijeme dok oni ne rade. Fiksni troškovi pokriveni su samo onima formalno zatvorenima, dok se to nije učinilo za sve ostale poduzetnike s velikim padom.

- Naš Odbor za prijevoz se već godinu dana bori s pitanjem moratorija i leasinga. Nakon desetaka sastanaka, prosvjeda i apela, čini se da će problem povremenog prijevoza putnika napokon biti riješen u idućih mjesec dana. UGP je vodio razgovore s leasing kućama koje su istaknule da su zainteresirane za nove reprograme jer su svjesni da u trenutačnoj situaciji poduzetnici ne mogu podmirivati svoje obveze. Ministar Butković obvezao se da će razgovarati i s leasing kućama kako bi se poduzetnicima u povremenom prijevozu putnika omogućili novi reprogrami te financijska pomoć – kaže Maruša Stamać, glavna koordinatorica Glasa poduzetnika.

Također ističe da su prošle godine pokrenuli peticiju za ukidanje parafiskalnih nameta te članarina u komorama. Željeli su upoznati javnost s problemom parafiskalnih nameta i članarina koje muče poduzetnike i obrtnike već desetljećima. Peticija je prikupila više od dvadeset i četiri tisuće potpisa i pokrenula izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Zadovoljni smo jer su nam tisuće ljudi ukazale povjerenje i potporu. Prosvjedom poduzetnika pokazali smo snagu i odlučnost koju imamo. Također, željeli smo pokazati da nećemo stajati sa strane i promatrati loše poteze koji će dovesti u pitanje budućnost hrvatskog gospodarstva. UGP se od prvog dana beskompromisno bori za mikro, malo i srednje poduzetništvo i nećemo stati sve dok gospodarska klima u Hrvatskoj nije bolja – kaže Stamać.

Prema njenim riječima, prosvjedi su bili nužni zbog činjenice da Vlada RH nije donosila odluke koje su dostatne za preživljavanje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Najveći problemi odnose se na izostanak obeštećenja, podmirenje fiksnih troškova kod svih s velikim padom prometa, ali i na sve ostale mjere koje su izostale. Većina poduzetnika u Europskoj uniji dobiva značajna obeštećenja koja su im omogućila da sačuvaju radna mjesta i spase poslovanje te je Glas poduzetnika smatrao da je isto morala učiniti i Vlada RH. Problem su bili i diskriminatorne epidemiološke mjere. To su bili razlozi zbog kojih su organizirali prosvjede poduzetnika.

- Još uvijek smo nezadovoljni izostankom obeštećenja i ostalih mjera za poduzetnike. Pratimo svakodnevno što se događa i što radi Vlada, a novi prosvjedi nisu isključeni – kaže Stamać i dodaje da su ponosni što su pokazali da poduzetnik nije ružna riječ uz koju se najčešće veže pridjev kontroverzni, nego da je poduzetnik stup hrvatskog gospodarstva.

- Ponosni smo što imamo povjerenje naših članova, što se pokazalo i u humanitarnoj akciji Poduzetnici za Sisačko-moslavačku županiju kad su donirali sredstva na naš račun jer su nama najviše vjerovali. Ponosni smo i na UGP kuću i Centar novog života u Petrinji koje je UGP pokrenuo i donirao. Ponosni smo što smo pokrenuli reformu HGK-a. Ponosni smo što rastemo iz dana u dan – kaže Stamać te naglašava da rade na poboljšanju položaja poduzetnika u Hrvatskoj, pomažu im u rješavanju problema i osiguravaju da se njihov glas čuje jer već vrlo dugo poduzetnici i obrtnici nisu imali predstavnike koji beskompromisno brane njihove interese kao što to zadnjih godinu dana čini Glas poduzetnika.

19. travanj 2024 23:50