21. rujan 2020.

Goranka Zadro: Pretvaramo se u Katice za sve kad ponestane radnika u proizvodnji

Goranka Zadro   

Na pravilu da odabirom namještaja po mjeri kupac ima nadzor nad cijenom počiva uspjeh poslovanja obiteljske tvrtke Interijeri Zadro. Od prodavača talijanskog namještaja prerasli su u proizvođača personaliziranog namještaja s trenutačno šest zaposlenih, a zbog potreba posla povremeno im i nedostaje radne snage

Iako su Interijeri Zadro isprva trebali samo prodavati, dostavljati i postavljati talijanski namještaj, prateći i analizirajući tržišne potrebe te osluškujući želje kupaca, nakon nekog vremena u tvrtki su odlučili da će početi s vlastitom proizvodnjom. Procijenili su da je u tome velik potencijal zbog mogućnosti prilagodbe namještaja prostoru i potrebama kupaca kojima su željeli pružiti proizvode po mjeri, što uključuje i kontrolu nad cijenom. Svidjela im se ideja da u slučaju izrade namještaja po mjeri omogućuju klijentu da sâm odredi proračun koji planira i može potrošiti, a zauzvrat dobije proizvod s detaljima i izgledom koji želi po cijeni koja mu odgovara, istaknula je Goranka Zadro, vlasnica Interijera Zadro iz zagrebačkih Sesveta. U toj obiteljskoj tvrtki koju vode ona i njezin suprug Željko zaposlene su dvije dizajnerice i nekoliko radnika u proizvodnji, na dostavi i sklapanju namještaja.

Namještaj po mjeri

U počecima rada Interijeri Zadro, osnovani 2009., nudili su proizvode talijanskih brendova kao što su Colombini, Di Iorio, Europeo ili Calligaris, i to suvremenoga, retro ili klasičnog dizajna. No zbog velike konkurencije trgovina koje su prodavale talijanski komadni namještaj i povećanja cijena došlo je vrijeme za promjenu načina poslovanja, objašnjava Zadro.

– Stječući iskustvo u prodaji i osluškujući tržišne potrebe te da bismo mogli odgovoriti na nove izazove, pokrenuli smo vlastitu proizvodnju namještaja po mjeri. Tako smo postali tvrtka koja se dijelom bavila uvozom talijanskih brendova, a dijelom smo počeli izrađivati namještaj po želji stranaka. Danas ponuda obuhvaća uslugu izmjere prostora, idejno rješenje, savjete u odabiru materijala i boja, proizvodnju dogovorenog namještaja, njegovu dostavu i postavljanje. Nudimo kuhinje, kupaonski namještaj, ormare, krevete, komode, predsoblja, namještaj za dnevne sobe, spavaće i dječje sobe. Naš izložbeno-prodajni prostor nalazi se u trgovačkom centru Westgate u Zaprešiću od 2014., a s ponudom i prodajom raširili smo se po cijeloj Hrvatskoj, pa i izvan granica – kaže Zadro.

Zadovoljna je što se potražnja za namještajem po mjeri iz godine u godinu povećava i što sve više klijenata prepoznaje prednosti domaće proizvodnje. Dodaje da svakodnevno imaju upite gotovo iz svih krajeva Hrvatske, no ipak ponajviše iz Zagreba i Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije, a ljeti dobivaju narudžbe od Dalmacije i Kvarnera do Istre.

Punom parom dalje

Cijene njihova namještaja Zadro smatra pristupačnima i prihvatljivima prosječnomu hrvatskom kupcu, od srednjeg do visokoga cjenovnog ranga. Napominje da u izradi namještaja po mjeri kupac ima nadzor nad cijenom jer odabire kvalitetu materijala u skladu s potrebama i proračunom kojim raspolaže. U Interijerima Zadro daju prednost jednostavnosti i što većoj iskorištenosti prostora. Njihovi su prodajni savjetnici, koji su u tvrtki već godinama, ujedno dizajneri pa strankama pomažu svojim znanjem, prijedlozima idejnog rješenja, pri odabiru modela, materijala i boja, poštujući pritom želje svakog pojedinca. Ipak, katkad im se dizajneri javljaju sa svojim prijedlozima pa se onda radi i prema njihovim projektima.

– Nakon višednevne izolacije izazvane koronakrizom i potresom mnogi klijenti jedva su dočekali dalje uređivati i opremati svoje domove, zato nastavljamo raditi punom parom. Bili su to neki projekti koji su stajali zbog pandemije COVID-19 pa je trebalo doći u salon, odabrati materijale, boje, pogledati uživo našu ponudu i posavjetovati se s našim prodajnim savjetnicima. Kako će biti dalje, ujesen, vidjet ćemo. Klijente i potencijalne kupce primamo u salon prema dogovoru, poštujući tako sve donesene epidemiološke mjere koje se odnose na rad salona namještaja. U vrijeme izolacije naš izložbeno-prodajni salon bio je zatvoren pedeset dva dana, ali naši prodajni savjetnici radili su od kuće koliko je to bilo moguće zbog prirode posla i bili su na usluzi strankama e-poštom ili telefonski ako je netko zatrebao savjet ili bilo kakav podatak. Proizvodni pogon radio je skraćeno, uglavnom su se dovršavali projekti ugovoreni prije radikalnih mjera – ističe Zadro.

Najbolja preporuka

Iako se mnogo piše i govori o skorašnjoj krizi u gospodarstvu, za sada o tome u Interijerima Zadro ne razmišljaju. Ne znaju što nosi jesen, ali prate situaciju i idu korak po korak, navodi Goranka Zadro.

Sigurno neće srljati u velike projekte bez pokrića, a bude li posao stagnirao, rezat će troškove što više i prilagoditi se tržištu. Za njih je najbolja reklama zadovoljan kupac te kvaliteta proizvoda i usluga. Upravo su preporuke zadovoljnih stranaka način na koji najviše nalaze nove poslove, no tu su, naravno, i marketing u okvirima mogućnosti, te prisutnost na društvenim mrežama i u specijaliziranim časopisima.

– Posebno je​ zahtjevno raditi u prostorijama starih stambenih zgrada ili kuća u kojima su zidovi stari i truli, a kutovi nepravilni. Osim toga, stranke često imaju posebne zahtjeve za izradu namještaja, ali uz pomoć vrsnih dizajnera, mnogo truda i zalaganja mi svakom klijentu, ako možemo i ako je to tehnički izvedivo, nastojimo ispuniti zahtjeve. Ako se projekt ne može izvesti, uglavnom zbog tehničkih razloga, predlažemo jednostavnije rješenje ili improvizaciju, sve prema dogovoru – iznosi Zadro.
Zadovoljna je poslovanjem u prošloj godini iako misli da uvijek može i mora bolje. Prema planu i programu odradili su i prvo ovogodišnje tromjesečje, kad su rasli desetak posto u odnosu na 2019., nakon čega ih je koronakriza malo usporila. U Interijerima Zadro bili bi sretni da ovu poslovnu godinu završe kao lanjsku.

Nastavak ulaganja

Nadu im daje upravo mnogo zadovoljnih stranaka koje im pokazuju da idu dobrim smjerom i jamstvo su nastavka ulaganja u tvrtkin rast i razvoj. Zbog toga neće prekidati ulaganje, posebice u osuvremenjivanje strojeva, jer Interijeri Zadro žele unatoč nesigurnom gospodarskom okružju biti stabilni i konkurentni na tržištu svojom kvalitetom i cijenom proizvoda. Pri tome su im zaposlenici najvažnija karika, zato nastoje prema njima biti odgovorni.

– Osim osnovne plaće trudimo se zaposlenike nagraditi povremenim stimulacijama, božićnicama, regresima i uskrsnicama. Zbog zatvaranja prodavaonica i nemogućnosti prodaje tijekom pandemije korone već smo na početku zatražili državne poticaje za održavanje radnih mjesta, što nam je i bilo odobreno za ožujak, travanj i svibanj. Jako smo zahvalni i zadovoljni što nam je država pomogla kao malim privatnim poduzetnicima s trenutačno šest zaposlenika. Zbog potreba posla povremeno nam i nedostaje radne snage u proizvodnji pa se u danima kad nam manjka radnika pretvaramo u Katice za sve i tako se dopunjujemo. Događa se stoga da radnik u proizvodnji i dostavlja namještaj, katkad ide i na montaže, ili pak monter, osim što postavlja namještaj, pomaže pri pakiranju. Eto, snalazimo se, no nije uvijek lako i oduzima nam dosta vremena – opisuje Goranka Zadro.