Hrvatska
StoryEditor

Grad Kutina - Malo i mikropoduzetništvo ključ su razvoja

01. Prosinac 2021.
Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine
Digitalno poslovanje Grada Kutine, dostupnost svih relevantnih informacija u kratkom roku, izdavanje građevinske dozvole u prosjeku unutar 25 dana te pametna rješenja Gradske uprave samo su neke od prednosti za buduće investitore

Iako se izravnim mjerama za pomoć gospodarstvu, poduzetništvu i razvoju godišnje izdvoji oko tri milijuna kuna za potpore za samozapošljavanje, zapošljavanje i opremu, u Kutini ističu kako mnogo više učinka na poticanje poduzetništva imaju indirektne mjere i dobra pozitivna poslovna klima. Digitalno poslovanje Grada, dostupnost svih relevantnih informacija u kratkom roku, izdavanje građevinske dozvole u prosjeku unutar 25 dana te pametna rješenja Gradske uprave samo su neke od prednosti za buduće investitore. Svoju transformabilnost Grad Kutina potvrdio je kad je zbog pandemije COVID-19 izdvojio gotovo milijun i pol kuna za pomoć gospodarstvu da bi poduzetnici mogli što lakše nastaviti svoja poslovanja.

Svijetla budućnost

Osim što je Kutina snizila cijene zemljišta i osigurala potrebnu infrastrukturu u novoj industrijsko-logističkoj zoni, svakako je dobro čuti kako prema njoj gravitira i velik broj radno sposobnih stanovnika iz susjednih gradova i općina. Međutim, njezina snaga očituje se u velikom broju gospodarstvenika koji stabilno posluju u gradskim poslovnim zonama. Oni su prepoznali prednosti Kutine za svoje pozicioniranje, prije svega dobar geoprometni položaj i potporu koju pruža Grad Kutina. Proračunska godina u Kutini će treći put zaredom završiti u plusu unatoč tome što se u ovom trenutku realiziraju projekti vrijedni više od 600 milijuna kuna: Aglomeracija Kutina, gradnja višenamjenske POS-ove zgrade, gradnja dječjeg vrtića i novoga mosta preko Kutinice uvelike su označili jesen u Kutini.

Budućnost Kutine vidljiva je u nizu privatnih investicija koje su provedene ili su u tijeku na području grada. Najbolji je dokaz da grad ima budućnost to što privatni investitori ulažu u objekte na tom području i razvijaju svoju gospodarsku aktivnost.

Nova radna mjesta

U Kutini je od 2017. otvoreno 200-tinjak novih radnih mjesta, od čega 100-tinjak u Zieglerovu pogonu, a ostali su zaposleni tako što su pokrenuli vlastito poslovanje ili pronašli posao kod malih i mikropoduzetnika, koji su važna osnova gospodarstva grada. Dok s jedne strane Petrokemija i ostali gospodarski subjekti nude mnoge prednosti i mogućnosti suradnje za potencijalne partnere u Kutini, Lonjsko polje i Moslavačka gora privlače drugu vrstu investicija, kako za razvoj turizma tako i drugog sadržaja za sve ljubitelje prirode i rekreacije. Sinergija Grada i njegovih ustanova, a osobito Razvojne agencije 'Mrav' u sklopu usluge poduzetničkog inkubatora, upućuje na to da je malo i mikropoduzetništvo ključ razvoja Kutine u budućnosti. Promjenjiva priroda tržišnog natjecanja, mlad i obrazovan stručni kadar ključ su toga da taj grad ide u korak s vremenom.

24. travanj 2024 01:55