Hrvatska
StoryEditor

Grupa Končar poslovnu 2021. završava s povijesno najvećim prihodom od prodaje

16. Prosinac 2021.
Končar - upravna zgradafoto Drazen Lapić

Na prijedlog Uprave Končar – Elektroindustrije d.d. Nadzorni odbor usvojio je plan poslovanja Končar – Elektroindustrije d.d. i konsolidirani plan Grupe za 2022. godinu. Plan poslovanja 2022. godine temelji se na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu 2021. godinu. Stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2021. godine, prema izvršenim procjenama, iznosit će oko 5 milijardi kuna i bit će znatno veće u odnosu na stanje na početku godine.

Prema očekivanjima Grupa Končar poslovnu 2021. godinu trebala bi završiti s povijesno najvećim prihodom od prodaje u iznosu većem od 3,5 milijarde kuna. Planirani iznos prihoda od prodaje proizvoda i usluga za 2022. godinu iznosi 3,78 milijardi kuna.

Na izvoznim tržištima planira se daljnji rast od 5,4 posto te udio izvoza u ukupno planiranim prihodima od prodaje iznosi 60 posto. Najveći dio prihoda i u 2022. godini planira se ostvariti na zahtjevno tržište Europske unije, i to u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Na ostalim tržištima planiraju se ostvariti prihodi veći od onih procijenjenih za ostvarenje u 2021. godini. Najveći rast očekuje se u zemljama okruženja i zemljama Azije i Afrike. Planom za 2022. godinu predviđeno je ugovaranje novih poslova u iznosu od 4,4 milijarde kuna.

Stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine iznosilo bi 5,6 milijarde kuna. U skladu s usvojenom Integralnom strategijom Grupe Končar 2020+, u 2022. godini investicije se planiraju u iznosu od 209 milijuna kuna. Planirani CAPEX najvećim djelom odnosi se na ulaganja u postrojenja i opremu, povećanje proizvodnih kapaciteta u više društava Grupe Končar  daljnji proces digitalizacije te nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda. Najveći dio planiranih investicija predviđeno je financirati iz vlastitih izvora sredstava.

Grupa Končar je usprkos teškoćama uzrokovanih novim valovima pandemije popraćenim zatvaranjima u nekim zemljama, znatnom povećanju cijena osnovnih sirovina i materijala, poremećajima u dobavnim lancima te problemima u kontejnerskom prijevozu, uspjela 2021. godinu završiti s rekordnim rezultatima. Dobra ugovorenost, osigurana likvidnost i stabilna bilanca omogućuju daljnji rast i razvoj Grupe i u narednoj poslovnoj godini. Prioriteti u 2022. godini ostaju isti - organizacija i nastavak proizvodnje, održavanje ugovorenih rokova isporuka, učinkovito upravljanje troškovima, smanjenje ugljičnog otiska, ali prije svega zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenika te poslovnih partnera u uvjetima mogućeg nastavka pandemije i u godini pred nama

18. travanj 2024 23:04