Hrvatska
StoryEditor

Grupa Petrol ulazi u proizvodnju električne energije u solarnim elektranama u Hrvatskoj

18. Veljača 2022.

Nadzorno tijelo društva Petrol Ljubljana na jučerašnjoj se 8. sjednici upoznalo s poslovanjem u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora te upravi društva Petrol d.d. Ljubljana dalo suglasnost za provedbu investicije u solarne elektrane na području Knina u Hrvatskoj. Radi se o tri velike solarne elektrane ukupne instalirane snage od 22 MW i očekivanom proizvodnjom električne energije u visini od 29 GWh, čiji je razvoj završen 2021. godine. Solarne elektrane, čija je ukupna vrijednost investicije procijenjena na 17 milijuna EUR, s proizvodnjom električne energije započet će početkom 2023. godine.

Energetska tranzicija u niskougljično društvo i razvoj novih tehnologija donose preoblikovanje uvriježenih načina proizvodnje, prodaje i upotrebe energenata. Grupa Petrol želi postati ključna karika koja povezuje aktere šireg ekosustava ponudom energetskih izvora koji su prilagođeni tržištu i sudjeluju u njegovu oblikovanju. Odluka je Petrola da postane suvremeno održivo energetsko društvo, stoga u tome posebnu stratešku ulogu ima proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, što je jedna od ključnih aktivnosti za budući razvoj Grupe Petrol. Obveza prijelaza na zelenu energiju znači da će Grupa Petrol u strateškom razdoblju 2021. – 2025. za investicije u energetsku tranziciju namijeniti 35 % ukupnog investicijskog potencijala u iznosu od 698 milijuna EUR, od čega najveći dio za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Grupa Petrol na području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prisutna je već dulje vrijeme jer je prepoznala potrebu za osiguravanjem održive, zelene energije za prijelaz u niskougljično društvo. U okviru Grupe Petrol trenutačno rade: 2 vjetroelektrane, 30 manjih solarnih elektrana i 6 manjih hidroelektrana.

  • U okolici Šibenika u Hrvatskoj 2017. godine započela je s radom prva vjetroelektrana Glunča (društvo Vjetroelektrane Glunča d.o.o.) koja s 9 turbina ukupne nazivne snage 20,7 MW godišnje proizvede 45 – 50 GWh električne energije, što je dovoljno za 15 tisuća prosječnih kućanstava.
  • Grupa Petrol prisutna je također u proizvodnji električne energije u pet malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini. Mala hidroelektrana Jeleč (društvo Petrol Hidroenergija d.o.o. Teslić) nalazi se na rijeci Govzi u općini Foča, a s radom je započela 2017. godine. Za svoj rad upotrebljava srednji dio toka rijeke, a ukupno postiže nominalnu snagu od 5 MW, što je dovoljno za proizvodnju 14 – 18 GWh električne energije i potrebe 4 tisuća kućanstava. Društvo Petrol Power d.o.o. bavi se proizvodnjom i distribucijom električne energije u 4 male hidroelektrane na rijekama Jezernica (MHE Jezernica i MHE Mujakovići) i Kozica (MHE Majdan i MHE Botun), a ukupna instalirana snaga iznosi 6,9 MW i očekivana godišnja proizvodnja 15 GWh.
  • Osim toga, Grupa Petrol prisutna je i u proizvodnji električne energije u manjim fotonaponskim elektranama na krovovima benzinskih servisa i drugim objektima.

Grupa Petrol svjesna je sve većih potreba za električnom energijom, a istovremeno želi pridonositi smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova, zbog čega je u 2021. godini intenzivno razvijala i ulagala u proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana i malih hidroelektrana.

  • Godine 2021. s proizvodnjom električne energije započela je vjetroelektrana Ljubač (društvo Vjetroelektrana Ljubač d.o.o.) u Hrvatskoj s instaliranom snagom od 32,4 MW, 9 vjetroagregata i predviđenom godišnjom proizvodnjom električne energije od 96 GWh, čime osigurava zelenu energiju više od 30 tisuća prosječnih kućanstava.
  • Krajem 2021. godine s radom je započela mala hidroelektrana Grajići (društvo STH Energy d.o.o.) u Srbiji, koja će godišnje proizvesti 3,2 GWh električne energije, što je dovoljno za tisuću prosječnih kućanstava.

Grupa Petrol je krajem 2021. godine imala ukupnu instaliranu snagu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u visini od 68,9 MW.

U Grupi Petrol je u 2021. godini završen razvoj projekata prvih triju velikih solarnih elektrana ukupne instalirane snage od 22 MW s očekivanom proizvodnjom električne energije u visini od 29 GWh. Projekt sadržava tri odvojene elektrane: Suknovci s 10 MW instalirane snage, Pliskovo s 6,3 MW instalirane snage i Vrbnik s 5,7 MW instalirane snage. Sve se nalaze na području Šibensko-kninske županije u Hrvatskoj. Solarne elektrane s proizvodnjom električne energije započet će početkom 2023. godine. Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 17 milijuna EUR. Nadzorno tijelo društva Petrol d.d. Ljubljana projekt izgradnje solarnih elektrana Suknovci, Pliskovo i Vrbnik procjenjuje kao odgovarajući i daje upravi društva Petrol d.d. Ljubljana suglasnost za njegovu provedbu.

Nada Drobne Popović, predsjednica uprave društva Petrol d.d. Ljubljana pri tome napominje da je Petrol 'jedna od najvećih energetskih tvrtki u regiji te se među prvima počela aktivno uključivati u energetsku tranziciju u niskougljično društvo'.

- Investicije u izgradnju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u skladu su i s vizijom Grupe Petrol 'Postati integrirani partner u energetskoj tranziciji s odličnim korisničkim iskustvom' te su uglavnom usmjerene na hrvatsko tržište. Potonje je za Grupu Petrol vrlo važno i u to usmjeravamo velik dio investicija. U 2021. godini završili smo kupnju društva Crodux Derivati Dva, što će nam na hrvatskom tržištu omogućiti da putem prodajne mreže benzinskih servisa širimo portfelj klijenata u području energenata i usluga energetske tranzicije. Grupa Petrol ima u Hrvatskoj već dva vjetroparka – Ljubač i Glunča. Važno je pritom napomenuti da je Ljubač prvi Petrolov projekt koji je u cijelosti proveden bez državne financijske potpore ili subvencija. S investicijom u postavljanje triju solarnih elektrana na kninskom području Grupa Petrol odgovara na povećane potrebe za električnom energijom, a istovremeno će slijediti Petrolovu obvezu prijelaza u niskougljično društvo i zelenu budućnost te podržati poduzeća, lokalne zajednice i kućanstva pri njihovom energetskom prijelazu - rekla je Drobne Popović.

- Prema mišljenju nadzornog tijela društva Petrol d.d. Ljubljana, Grupa Petrol s investicijom u solarne elektrane Suknovci, Pliskovo i Vrbnik slijedi strateške ciljeve koji do kraja 2025. godine predviđaju 160 MW proizvodne snage za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Usmjeravanje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora ne znači samo osiguravanje odgovarajuće energije sa stajališta utjecaja na okoliš, već se radi i o dobroj poslovnoj odluci - naglasio je predsjednik nadzornog tijela Janez Žlak.

19. travanj 2024 00:04