Hrvatska
StoryEditor

Grupacija Lürssen: Njemački graditelj megajahti u pohodu na Kvarner

27. Siječanj 2022.
Luka Rijekafoto Luka Rijeka
Njemačka grupacija u posljednjih je nekoliko godina postala većinska vlasnica opatijskih Liburnia Riviera Hotela, a u Rijeci je osnovala inženjersku tvrtku koja se bavi projektiranjem megajahti i želi uspostaviti globalno središte za inovacije u brodogradnji. Trenutačno je fokusirana na pripremu gradnje ACI marine Rijeka

Ako je suditi po mnogim projektima u koje je uključena, njihovoj veličini i važnosti, njemačka grupacija Lürssen, specijalizirana za projektiranje i proizvodnju luksuznih megajahti, ozbiljan je strani investitor koji je na hrvatsko tržište ušao prije tri godine postavši većinski vlasnik Liburnia Riviera Hotela (LRH). Druga velika investicija o kojoj se sve više govori i piše gradnja je marine u centru Rijeke u koju će moći uplovljavati i sidriti se najveće svjetske megajahte te koja bi trebala potpuno promijeniti sliku grada i pretvoriti ga u važno nautičko središte Jadrana.

Lürssen je u taj projekt uključen putem Gitonea Kvarner, tvrtke koja je uz ACI suosnivačica poduzeća ACI-Gitone koje je pak za 22 milijuna kuna na trideset godina dobilo koncesiju za gradnju buduće riječke marine u kojoj će biti usidrene jahte najbogatijih ljudi svijeta. Inače, Lürssenove jahte omiljene su među svjetskom financijskom elitom: za Microsoftova suosnivača​ Paula Allena sagradio je poznati 'Octopus', njegovom jahtom 'Pelarus' plovio je Roman Abramovič, a tvorac je i najveće privatne jahte na svijetu, duge 180 metara, građene za šeika Khalifu bin Zayeda bin Sultana Al Nahyana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Može se očekivati da će buduća ACI marina Rijeka u idućim desetljećima postati vez Lürssenovih jahti, čime će ta njemačka grupacija zaokružiti ponudu za svoje moćne klijente. Naime, iz Lürssena navode da kupcima i nakon prodaje nude održavanje te logističku potporu, preinake i popravke brodova, a te bi usluge mogle uključivati i vez brodova u budućoj riječkoj marini. Osim marine, četvrta generacija obitelji Lürssen, koja vodi 145 godina staru njemačku grupu poznatu i po gradnji vojnih desantnih i patrolnih brodova, na čelu s Peterom i Friedrichom Lürssenom, prepoznala je Rijeku i kao lokaciju za osnivanje inženjerskog ureda pa je potkraj 2020. godine osnovala tvrtku Lürssen Design Center Kvarner d.o.o. u kojoj je zaposleno sedamdeset hrvatskih inženjera i raznih drugih stručnjaka koji sudjeluju u projektiranju luksuznih brodova.

– Hrvatska je jedna od najpriznatijih pomorskih i brodograđevnih zemalja na svijetu s dugom tradicijom u brodogradnji i inženjerstvu, a posebice u projektiranju i gradnji sofisticiranih prototipnih brodova. Upravo je stoga Lürssen i osnovao inženjersku tvrtku koja se bavi projektiranjem megajahti i potpora je njegovu projektnom timu – rekla je za Lider Teuta Duletić, izvršna direktorica tvrtke Lürssen Design Center Kvarner, zadužene za projektiranje i izradu tehničke dokumentacije za gradnju brodova, na čelu s holdinškom kompanijom Lürssen Systems d. o. o., odgovornom za savjetovanje o poslovanju i upravljanju.

Dio poslovanja koji se odnosi na segment projektiranja brodova za mornaricu i ophodnju obalnih straža obavlja se u Hrvatskoj pod brendom NVL – Naval Vessels Lürssen, navode za Lider iz njemačke brodograđevne grupe, a tvrtka koja će zapošljavati inženjere za projektiranje takvih brodova jest NVL Design Center Kvarner d. o. o. Lürssen je osnovao i tvrtku NVL MENA d. o. o., koja se bavi savjetovanjem u vezi s poslovanjem i upravljanjem; iznad nje je holdinška kompanija NVL Systems d. o. o.

Uza sve to njemački brodograditelj osnovao je Maritime Center of Excellence d. o. o. i Lürssen Innovations d. o. o., tvrtke zadužene za razvoj, istraživanje, inovacije i investicije u maritimnoj industriji, odnosno za segment poslovanja koji se odnosi na suradnju s domaćom i internacionalnom znanstveno-istraživačkom zajednicom. Na pitanje na kojim je još projektima moćna njemačka grupacija u Hrvatskoj angažirana i koji su njezini planovi u sljedećih pet godina Duletić odgovara da ovdje planiraju kreirati ekosustav koji će biti povezan i usko surađivati s hrvatskim, austrijskim, njemačkim i norveškim sveučilištima te drugim ključnim dionicima u brodogradnji, dobavljačima opreme, brodogradilištima i ostalim društvima.

A što o planovima Lürssena u ugostiteljstvu kaže Karl Eckerstorfer, predsjednik Uprave LRH, te koji su planovi i rokovi gradnje nove ACI Marine Rijeka, pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

18. travanj 2024 07:47