Hrvatska
StoryEditor

Gumiimpex: Prvih pedeset zlatnih godina

27. Travanj 2020.
Rudolf i Damir Kirić
Obiteljska tvrtka iz Varaždina razvija se već punih pedeset godina. Cilj je i dalje ulagati u proizvodnju i širenje tržišta kako bi i u idućih pedeset godina to bila stabilna tvrtka sa zadovoljnim zaposlenicima, partnerima i okružjem

Jedna od najvećih tvrtki u gumarskoj industriji u Hrvatskoj, varaždinski Gumiimpex – GRP u asortimanu ima više od sedam tisuća proizvoda, izvozi i zapošljava četiristo ljudi. Mudro vođena obiteljska tvrtka preživjela je sve krize i ove godine obilježava zlatni jubilej, pedeset godina uspješnog poslovanja. Prije pola stoljeća, 20. travnja 1970. Rudolf Kirić otvorio je Obrtničko-vuklkanizersku radionicu u unajmljenom prostoru, bivšoj kovačnici u Varaždinu.

U početku je radio sâm, a onda je već nakon godinu dana počeo zapošljavati radnike i razvijati djelatnost pa se nakon pet godina preselio u vlastiti prostor. Uspješan obrt u travnju 1990. prerastao je u obiteljsku tvrtku Gumiimpex – GRP koja proizvodi proizvode od gume; u svojem ih asortimanu ima više od sedam tisuća. Jedna je od najvećih tvrtki u gumarskoj industriji u Hrvatskoj, distribuira automobilske gume za osobna i teretna vozila, autobuse te velike radne strojeve najpoznatijih svjetskih proizvođača guma kao što su Michelin, Goodyear, Sava, Bridgestone, Hankook… Gumiimpex – GRP također gumira spremnike za industriju, ventile, valjke, transportne vrpce i sve to radi koristeći se najnovijim tehnologijama i razvijajući nove proizvode u vlastitom laboratoriju.

Druga generacija

Ove godine Gumiimpex – GRP ​obilježava pedeset godina poslovanja. Osnivač Rudolf Kirić predsjednik je Nadzornog odbora, a tvrtkom upravlja druga generacija obitelji Kirić. Damir Kirić predsjednik je Uprave u kojoj su članovi obitelji, a petnaestak ključnih zaposlenika vodi različite tvrtkine odjele. Posljednjih pedeset godina Gumiimpex – GRP prošao je različite faze razvoja, od jednog do četiristo zaposlenika. U početku je sve poslove vodio vlasnik, a poslije se uključila druga generacija obitelji te nastavila razvijati i trgovačke i proizvodne djelatnosti. Damir Kirić ističe da je tvrtka organizacijski posebna prema vrlo velikom protoku informacija i brzom odlučivanju.

– Guma je bitan dio priče o tvrtki Gumiimpex – GRP. Vrlo je široka paleta proizvoda koje smo razvijali u ovih pedeset godina. Posebno bih izdvojio velike gabaritne proizvode koje proizvodi vrlo malo tvrtki u Europi, visokoserijske gumene proizvode za automobilsku industriju, gumiranje ventila i cjevovoda za različite vrste agresivnih medija… Moram napomenuti da tvrtka svaki dan razvije barem jedan novi proizvod za tržište – kaže Damir Kirić.

Pritom ističe da obitelj Kirić od prvoga dana do danas ulaže velik napor, novac i znanje kako bi tvrtka postala regionalni lider u gumarskoj industriji, ostvarila kvalitetno i dugoročno partnerstvo s kupcima i dobavljačima te osigurala visoku kvalitetu gumenih proizvoda i usluga. Riječ je o ekološki odgovornoj tvrtki koja reciklira sve otpadne gume pretvarajući ih u korisnu sekundarnu sirovinu i gotove proizvode od gumenoga granulata.

Ekološka osviještenost

Gumiimpex – GRP​ jedina je tvrtka u Hrvatskoj koja na ekološki mehanički način reciklira sve vrste otpadnih automobilskih guma (pneumatika) i pretvara ih u korisnu sirovinu. Stare iskorištene i odbačene gume u svojem reciklažnom pogonu pretvara u tri korisne sirovine: gumeni granulat, čelik i tekstil. Kao ekološki osviještena tvrtka Gumiimpex – GRP sagradila je i pet solarnih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju ukupnog kapaciteta od četiri megavata – kaže Damir Kirić.
Sve to ne bi bilo moguće bez sustavnog ulaganja u nove tehnologije i znanje, poštovanja načela zaštite okoliša te ulaganja u stvaranje kvalitetnih i kreativnih ljudskih potencijala... Za sve to tvrtka je tijekom godina poslovanja dobila mnogo priznanja i nagrade koje su bile velik poticaj za daljnji rad.

– U proteklih pedeset godina proširili smo poslovanje na tri lokacije, sagradili smo više od 50.000 metara četvornih poslovnog prostora na ukupnoj površini od 120.000 četvornih metara zemljišta. U istom razdoblju prošli smo put od jednoga zaposlenoga do četiristo ljudi te postali najveća i najvažnija tvrtka koja se bavi gumarstvom u Hrvatskoj. Već dvadeset godina svoje proizvode izvozimo u zemlje Europske unije, sedamdeset posto ukupne proizvodnje plasiramo na tržišta Njemačke, Austrije, Irske, Engleske, Nizozemske, Švedske i Slovenije – navodi Damir Kirić.

Gumiimpex posjeduje vlastiti laboratorij, vlastitu mješaonicu gumenih smjesa, razvojni odjel koji se bavi razvojem i konstrukcijom gumenih proizvoda za poznatoga kupca te različite tehnologije u gumarskoj proizvodnji kao što su klasične preše, injekcijske preše, ekstrudiranje i slično. U svojoj mješaonici sirovih gumenih smjesa proizvodi sedamdesetak posto svih potrebnih sirovina za proizvodnju, a trideset posto uvozi iz Njemačke, Austrije, Italije, Češke i Slovenije.

– Ulaganje u proizvodnju zahtijeva kontinuitet i velika odricanja. Investicije su vrlo skupe, ali biramo i kupujemo najbolja postrojenja i tehnologije iz cijelog svijeta. Tvrtka uvijek ima trogodišnji plan investicija i u sve njih ulazi kombinirano, reinvestiranjem dobiti i bankarskih kredita u omjeru od trideset prema sedamdeset posto – objašnjava Damir Kirić.

Zaposleni samo domaći ljudi

Gumimpex – GRP distribuira svoje proizvode putem dvaju najmodernijih vulkanizerskih centara u Varaždinu i Zagrebu, a njeguje i dugotrajno partnerstvo s najvećim svjetskim gumarskim grupacijama Goodyearom, Bridgestoneom, Hankookom, Michelinom, Continentalom, Pirellijem, BKT-om te Petlasom.

Tvrtka je posebna i po tome što zasad zapošljava isključivo domaće ljude, na što je Uprava posebno ponosna. Međutim, mnogi od njih nisu educirani za gumarski posao, zbog čega Gumiimpex većinu kadra tehničke struke mora educirati. Glavni su motor razvoja uglavnom inženjeri strojarstva, kemijski inženjeri i gumarski tehnolozi. Damir Kirić ističe da su posebno ponosni na sve Gumiimpexove zaposlenike, od kojih je mnogo njih godinama zaposleno u tvrtki čijem napretku pridonose, ali su isto tako sretni što je ona dovoljno snažna i tržišno utjecajna da svojim zaposlenicima dugoročno osigurava egzistenciju.

– Naša obiteljska tvrtka razvija se već punih pedeset godina i naš je cilj i dalje ulagati u proširenje proizvodnje i nove tehnologije te širiti tržište kako bismo i idućih pedeset godina bili stabilna tvrtka sa zadovoljnim zaposlenicima, partnerima i okružjem u kojem radimo i živimo. Gumiimpex je obiteljska tvrtka u koju su uključene već dvije generacije, a postupno se pridružuje i treća. To me veseli i daje mi veliku nadu i opravdano očekivanje da ćemo se u tom smjeru razvijati i daljnjih pedeset godina – kaže Damir Kirić, pritom ističući da je tijekom proteklih pedeset godina bilo lijepih, ali i teških trenutaka. Bilo je uspona i padova, različitih kriza, ali uvijek su ih zajedno s partnerima uspjeli riješiti na obostrano zadovoljstvo. Suradnja Gumiimpexa – GRP-a s državnim ustanovama, ministarstvima, lokalnom upravom, gospodarskom komorom i HUP-om oduvijek je solidna.

Pomoć lokalnoj zajednici

Komunikacija je dobra na svim razinama, ali Damir Kirić ističe da su posebno sretni što mogu pomoći lokalnoj zajednici, a ne tražiti pomoć od nje.

– Želja su nam i cilj i idućih pedeset godina godina biti svima poželjan partner, ulagati u tvrtkin daljnji razvoj i poslovanjem pridonijeti zajednici u kojoj radimo i živimo – kaže Damir Kirić, naglašavajući da su posebno ponosni na sve zaposlenike koji su, svatko u svojem dijelu, pridonijeli razvoju i stabilnosti Gumiimpexa – GRP-a.

– Na tome im iskreno zahvaljujem. Isto tako zahvaljujemo svim poslovnim partnerima, kupcima i dobavljačima na vrlo korektnoj i dugotrajnoj suradnji te prilici koju nam pružaju radeći s nama – poručuje Damir Kirić.

20. travanj 2024 18:19