03. prosinac 2019.

Guste Santini: Najavljeno povećanje koeficijenta prosvjetarima je Pandorina kutija

Guste Santini   

Pristanak Vlade na povećanje koeficijenta prosvjetarima je kap koja će preliti čašu, kazao je ekonomski stručnjak Guste Santini na današnje događaje između Vlade i prosvjetara.

Santini smatra kako je problem suštinski. To znači da je, prema njegovim riječima, država strukturirana i ustrojena 'kako se kome svidjelo'.

- Bez sustavnog pristupa evidentno je da je zemlja u potpunosti neorganizirana i da Hrvatska, takva kakva je danas, nije spremna ni na kakav izazov. Čak ne kažem za veliki izazov, već za apsolutno nikakav. A izazov može biti i kriza, pad BDP-a ili loša turistička sezona – objašnjava Santini i dodaje kako su koeficijenti iznimno važni i kako su oni bitan indikator, a najavljeno povećanje naziva Pandorinom kutijom.

- Mi sad defakto moramo priznati da nam država nije organizirana ni strukturirana jer su se sve Vlade do sada igrale s koeficijentima po nekakvom intuitivnom navođenju. Čak ne želim reći da je politički to bilo rađeno, ali struktura nikad nije postojala – smatra Santini.

Nema važnije stvari od koeficijenata, kaže Santini, i uspoređuje ih pomoću ekonomije gdje je bitna samo realna, a ne apsolutna cijena.

- To je suština jer to znači da država prilikom donošenja zakona nema jasno definirane procedure, a dokaz tome je i stalno mijenjanje zakona i pravilnika – govori Santini.

Objašnjava da je problem upravo nepostojanje procedure i jasnih troškova svih tih zakona.

- Nigdje ne možete čuti da će taj i taj zakon imati toliko i toliko troškova, a po definiciji nema zakona bez troškova. Ako nema procedure, zakoni se olako donese, a ako se procedure i sami zakoni stalno mijenjaju to je pokazatelj neorganizirane države, države koja ne funkcionira kako bi trebala – kaže Santini.

O problemu javnog sektora i koeficijenta kaže da kada bi postojali jasno definirani troškovi, kriteriji i procedure, znali bi se i bili bi jasno definirani i koeficijenti.

Santini smatra da se zaista otvorila Pandorina kutija, ali da će ova i sljedeća godina kao izborne otvoriti još cijeli niz problema koji će biti vrlo ozbiljni, jer niti jednoj političkoj opciji u Hrvatskoj nisu bitni problemi u zemlji već jednostavno očuvanje i ostanak na vlasti.

- Trenutna Valda se hvali kako su zaslužni za nekakve rezultate, ali nisu. Sve se to dogodilo samo od sebe. Da su recimo rekli, napravili smo to i to, ali to sve još nije dovoljno i dalje smo u problemu, sigurno ni sindikati ne bi reagirali kako su reagirali – govori Santini.

Naglašava da je dio problema i u poreznom rasterećenju kojega nema i da porezni pritisak samo raste, a bez poreznog rasterećenja država tj .državni proračun puca i na mali udar poput malog smanjenja gospodarske aktivnosti.

Pitali smo može li se štrajk prosvjetara usporediti s Uljanikom s obzirom na to da su se oba problema dugo gurala pod tepih i da, kada su izašla ispod tepiha, predstavljaju ogroman financijski problem za državu.

- Mi nikad nismo uredili državu da normalno funkcionira, dok je Uljanik nekad prije bio dobra tvrtka, u tome je razlika. Grijeh propusta je na svim vlastima do sada – kaže Santini.

Za kraj kaže kako će se sad pojaviti razni apetiti, a država i dalje ostaje neuredna, te da skupa javna uprava i nefunkcionalnost države bacaju drugačiju dimenziju na ovu priču.

- Naša država je izuzetno skupa, a kada uzmemo dohodak per capita nalazimo se na začelju Europe. Hrvatskoj ne trebaju reforme jer je reforma promjena oblika ali ne i sadržaja. Hrvatskoj treba reinženjering – novo formiranje sustava i da država počne funkcionirati u datom budžetnom ograničenju. Ako se dižu porezi kako i kad se hoće, to je jasan pokazatelj da država ne živi u skladu sa svojim mogućnostima. – objašnjava Santini.

Bilo kako bilo, otvorio se ogroman problem, a situacija s koeficijentima je samo ogolila način na koji država funkcionira ili ne funkcionira.

- Sve vlasti do sada su pristupale rješavanju organizacije države na potpuno krivi način – zaključuje Santini.