Hrvatska
StoryEditor

Hanfa zabranila isplatu dividendi osiguravajućim društvima koja imaju ČETIRI milijarde kuna zadržane dobiti 

26. Ožujak 2020.
Ante Žigman.  foto Davor Puklavec/PIXSELL

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na danas održanoj sjednici donijelo je odluku kojom se osiguravajućim društvima u Hrvatskoj i Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu (MOD) zabranjuje isplata dividendi iz ostvarenih dobiti i to do 30. travnja 2021. godine. Odluka stupa na snagu danom donošenja. 

Iz Hanfe poričuju kako su izračunali da je riječ o iznosu od oko četiri milijarde kuna zadržane dobiti u bilancama društava za osiguranje koje će biti zadržane u Hrvatskoj. Od toga je dobit za 2019. iznosila oko 800 milijuna kuna.

„Navedena odluka donesena je uslijed izvanrednih tržišnih okolnosti, a u cilju što stabilnijeg poslovanja osiguravajućih društava i održavanja stabilnosti financijskog sustava. U ovim okolnostima očekujemo da društva ostvarenu dobit usmjeravaju prema jačanju vlastitog poslovanja, a ne koriste za isplatu dividendi svojim vlasnicima.“ – pojasnio je značenje te odluke predsjednik Upravnog vijeća, Ante Žigman.

Donesena odluka odnosi se na dobit iz 2019., ali i prethodnih godina. Time će se ojačati likvidnost osiguravajućih društava u uvjetima pandemije koronavirusa, ali i nedavnog potresa koji je zahvatio glavni grad Republike Hrvatske.

Hanfa je izdala pojedinačna rješenja prema procjeni kapitalne situacije te su ona danas izdana za: ADRIATIC OSIGURANJE d.d., Zagreb, AGRAM LIFE osiguranje d.d., Zagreb, Allianz Hrvatska d.d., Zagreb, CROATIA osiguranje d.d., Zagreb, EUROHERC osiguranje d.d., Zagreb, GENERALI OSIGURANJE d.d., Zagreb, GRAWE Hrvatska d.d., Zagreb, HOK-OSIGURANJE d.d., Zagreb, MERKUR OSIGURANJE d.d., Zagreb, UNIQA osiguranje d.d., Zagreb, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d., Zagreb te Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo d.d., Zagreb.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objave na internetskim stranicama Hanfe te je na snazi do 30. travnja sljedeće godine. Ovisno o tržišnim okolnostima istu će biti moguće i dodatno produžiti.

Ova odluka uslijedila je nakon što je početkom tjedna takva zabrana, na izvanrednoj sjednici, donesena za društvo OTP osiguranje d.d., Zagreb na čijoj je Glavnoj skupštini održanoj 19. ožujka 2020. bila usvojena odluka o isplatiti dividende iz zadržane dobiti i to za razdoblje od 2016. do 2019. godine. 

Hanfa će i dalje pratiti novonastale okolnosti i aktivno raditi na zaštiti i održavanju stabilnosti nebankarskog financijskog sustava u Hrvatskoj. 

Detaljne objave s 15. sjednice Upravnog vijeća Hanfe možete pročitati ovdje.

18. travanj 2024 20:12