Hrvatska
StoryEditor

Happy Sky u riječkoj luci: Pristao brod koji može podići DESET puta veći teret od dizaliza u luci

23. Kolovoz 2020.
Heavy lift brod Happy Sky

Riječku luku nedavno je posjetio tzv. heavy lift brod, odnosno specijalizirani brod za prijevoz teških tereta Happy Sky radi ukrcaja tri transformatora i opreme za hrvatskoga proizvođača i izvoznika. Krajnje odredište tereta je luka Baltimore u SAD-u, a riječ je o transformatorima od kojih je svaki težak 175 tona.

Brod Happy Sky poseban je po tome što ima mogućnost podizanja tereta pojedinačne težine do 1800 tona sa svoje dvije dizalice, od kojih svaka podiže 900 tona. Happy Sky jedan je od najsofisticiranijih brodova na tržištu, a u Rijeku ga je dovela Liburnia pomorska agencija, koja je ujedno bila agent broda te nadzirala ukrcaj koji je trajao samo jedan dan, s obzirom na performanse i mogućnosti koje brod ima. Za usporedbu, Luka Rijeka sa svojim dizalicama može podignuti najviše 160 tona tereta pojedinačne težine.

Inače, zastarjela oprema jedan od glavnih problema Luke Rijeka pa je mnogi brodari zaobilaze, a pad prometa je nezaustavljiv. Samo u prva tri mjeseca ove godine prekrcano je 1,05 milijuna tona tereta, što je tri posto manje nego u istom razdoblju lani. Ukupni prihodi Luke u prvom tromjesečju iznosili su 40,6 milijuna kuna ili sedam posto manje nego u istom razdoblju lani, a rashodi su bili 45,8 milijuna kuna, što je rezultiralo gubitkom od 5,2 milijuna kuna samo u prvom tromjesečju.

 

24. travanj 2024 16:45