Hrvatska
StoryEditor

HAVC raspisao natječaj za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara

27. Listopad 2021.

Hrvatski audiovizualni centar  (HAVC) objavio je po prvi puta javni poziv za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara. Kako su napisali na svojim stranicama, 'cilj ove kategorije unutar Javnog poziva je potaknuti razvoj izvrsnosti videoigara edukativnog, kulturnog i/ili umjetničkog značaja koji su od interesa za Republiku Hrvatsku te hrvatsku i europsku audiovizualnu kulturu'.  

Prijavu je moguće podnijeti u dvije kategorije, a to su razvoj projekata te proizvodnja videoigara a bespovratna financijska sredstva namijenjena financiranju projekata  iznose do 595.000 kuna.

Kako piše Bug, dugo se čekalo na državne poticaje koji će biti posvećeni razvoju i proizvodnji videoigara te navode kako je jednim dijelom zaslužan i Croatian Game Development Alliance (CGDA), neprofitna udruga koja okuplja sve hrvatske gaming developere kako bi im pomogla u networkingu, usavršavanju vještina i mijenjaju politika. Vodstvo te udruge čine Andrej Levenski iz Gamepiresa, glavni tajnik Aleksandar Gavrilović iz Gamechucka i zamjenik predsjednika Vedran Klanac iz Ocean Medije.

Od svih navedenih, do sada je jedino tvrtka Gamechuck osigurala sredstva iz EU fondova i to za razvoj jedne igre u iznosu od gotovo 150 tisuća kuna, a ovakva prilika će i ostalima game developerima otvoriti vrata  za razvoj novih projekata.

Tko se odluči javiti na poziv treba znati da HACV nije napravio strogu razliku između dvije ponuđene kategorije, te da prijavnice i svi dokumenti moraju biti podneseni na hrvatskom jeziku i elektroničkim putem i to najkasnije do 19. studenog 2021. godine. Detalje javnog poziva možete vidjeti na poveznici.

20. travanj 2024 01:07