Hrvatska
StoryEditor

HEP – Energija koja pokreće Hrvatsku

05. Listopad 2020.

Cres, Marići kod Žminja, Obrovac, Stankovci, Vrlika i Kaštelir 2 danas su gradilišta HEP-ovih sunčanih elektrana. Kod Kaštelira u Istri, prva naša sunčana elektrana radi već godinu i pol, a odnedavno i sunčana elektrana na Visu. Na Korlatu kod Benkovca jedan za drugim uključuju se na mrežu vjetroagregati prve naše, pola milijarde kuna vrijedne vjetroelektrane. Kršan, Lipovljani, Sućuraj, Viljevo, Mali Lošinj, Lipik, Novska, Križevci, Ludbreg, Bedekovčina, Marijanci, općine su i gradovi u suradnji s kojima će HEP izgraditi dodatnih 11 sunčanih elektrana.

Na Korlatu će se uz vjetroelektranu izgraditi i velika sunčana elektrana, a u planu su i elektrane na desetak drugih lokacija širom Hrvatske. Samo na projektima sunčanih elektrana, čitavu ćemo Hrvatsku pretvoriti u jedno veliko gradilište. U elektranama se ugrađuje oprema hrvatskih proizvođača, od fotonaponskih modula i pretvarača, preko kabela i transformatora do rješenja za ugradnju baterijskih spremnika. Na taj način potičemo razvoj znanja i sposobnosti domaće industrije te zajedno gradimo zeleno, tehnološki napredno gospodarstvo 21. stoljeća.

Zelenu energiju proizvodimo već 125 godina. Do 2030. izgradit ćemo 700 MW sunčanih i vjetroelektrana. Toliko iznosi snaga nuklearke u Krškom. Tako će struja u Hrvatskoj postati još zelenija. Već danas polovinu struje proizvodimo iz obnovljivih izvora, uglavnom iz vode.

Hidroelektrane su vrijednost koju razvijamo, čuvamo i održavamo. Prije 125 godina, točnije 28. kolovoza 1895. pored slapova rijeke Krke nikla je jedna od prvih hidroelektrana na svijetu na izmjeničnu struju. Jedna njena gotovo pa vršnjakinja, hidroelektrana Ozalj, i danas radi i proizvodi zelene kilovatsate. Zahvati na njenoj revitalizaciji su pri kraju, na više hidroelektrana su već završeni, a u pripremi je revitalizacija njih još nekoliko.

Pokrećemo gospodarstvo, ljude i ideje

Održavamo postojeće, ali i gradimo nove hidroelektrane, kao što je druga faza hidroenergetskog sustava Senj, što je najveći projekt HEP-a u samostalnoj Hrvatskoj. Sva naša gradilišta hidroelektrana, sunčanih i vjetroelektrana, na lokacijama širom Hrvatske, već danas se mogu obići električnim automobilom, puneći ga usput isključivo na više od 200 ELEN punionica HEP-a. Pokrećemo automobile, strojeve, projekte, ljude i ideje. Zahvaljujući nikad većim ulaganjima, okrećemo nacionalno gospodarstvo. Pokrećemo Hrvatsku.

19. travanj 2024 15:02