Hrvatska
StoryEditor

HNB bankama snizio obveznu pričuvu, oslobodio dodatnih 10,45 milijardi kuna

23. Ožujak 2020.
Boris vujčić

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u ponedjeljak je smanjio stopu obvezne pričuve na 9 posto, s dosadašnjih 12 posto, s ciljem oslobađanja dodatne likvidnosti koja bi bankovnom sustavu i posljedično gospodarstvu trebala omogućiti da se lakše prebrodi trenutna krizna situacija, priopćeno je iz HNB-a. Savjet HNB-a je, naime, na sjednici donio Odluku o izmjenama Odluke o obveznoj pričuvi, kojom je stopa obvezne pričuve smanjena s 12 posto na 9 posto. 

Stopa obvezne pričuve smanjena je s ciljem oslobađanja dodatne likvidnosti koja bi bankovnom sustavu te posljedično gospodarstvu u cjelini trebala omogućiti da lakše prebrodi kriznu situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, navodi se u priopćenju.

"Smanjenje stope obvezne pričuve rezultirat će smanjenjem iznosa ukupne obvezne pričuve za 10,45 milijardi kuna, a Hrvatska narodna banka višak izdvojenog dijela kunske obvezne pričuve u iznosu od 6,33 milijarde kuna vratit će bankama 27. ožujka 2020. godine", ističu iz središnje banke. Napominju i kako tom izmjenom stope obvezne pričuve HNB ujedno približava svoj sustav obvezne pričuve sustavu minimalnih pričuva Europske središnje banke, na koji će prijeći s uvođenjem eura.

16. travanj 2024 22:10