Hrvatska
StoryEditor

HNB dogovorio ‘trampu‘ s Europskom središnjom bankom tešku dvije milijarde eura

15. Travanj 2020.
guverner Boris Vujčić
Piše:
edia

Hrvatska narodna banka (HNB) dogovorila je s Europskom središnjom bankom (ESB) uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap, koji omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura, izvijestili su u srijedu iz HNB-a. Hrvatska središnja banka dogovorila je s ESB-om uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap (engl. swap line), koji će joj stajati na raspolaganju u slučaju potrebe, navodi se u priopćenju.

"Valutni swap omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Njime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama", ističu iz središnje banke. HNB će informirati Europsku središnju banku o upotrebi likvidnosti u eurima stečene kroz valutni swap.

Valutni ugovor o razmjeni bit će aktivan do 31. prosinca 2020. godine, a po potrebi ga je moguće i produžiti, zaključuje se u priopćenju HNB-a.  Inače, kako bi očuvala stabilnost tečaja kune, središnja je banka u ožujku održala pet deviznih intervencija, u kojima je bankama prodala ukupno gotovo 2,25 milijardi eura. Osim toga, HNB je od 19. do 30. ožujka sedam puta prodao devize izravno poslovnim bankama izvan aukcije u ukupnom iznosu od 282 milijuna eura, objavila je središnja banka u mjesečnom biltenu objavljenom krajem prošlog tjedna. 

  

Premijer Andrej Plenković u srijedu je ocijenio da je uspostava linije za valutni ugovor o razmjeni između Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske središnje banke (ECB) važan i ohrabrujući signal u borbi s posljedicama koronavirusa i u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj.

"Dobili smo važan i ohrabrujući signal kao država koji ima strategiju za uvođenje eura i koja je dio svojih aktivnosti fokusirala na akcijski plan o ispunjavanju kriterija za europski tečajni mehanizam 2 kao predvorje euro grupe. Na tom tragu, poruka o valutnoj razmjeni je izrazito bitna i ohrabrenje Hrvatskoj, ne samo da ustraje na putu uvođenja eura, nego je i u aktualnoj situaciji nova mogućnost u kojoj po prvi puta Hrvatska ima prigodu razmijeniti s ECB-om dvije milijarde eura", rekao je Plenković nakon užega Vladina kabineta.

Dodao je da se tako otvara prostor za domaće financijske institucije "na način koji blagotvorno, ohrabrujuće i umirujuće djeluje na financijska tržišta i uopće način za suočavanje s aktualnom krizom".

18. travanj 2024 21:24