Hrvatska
StoryEditor

HNB: Dosadašnje sankcije EU nemaju direktan utjecaj na imovinu Sberbank Hrvatska

25. Veljača 2022.

Hrvatska narodna banka pomno prati sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj. U tom cilju analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu, odgovorili su iz HNB-a na Liderov upit.

IZ HNB-a poručuju kako drugi paket sankcija Europske unije uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji. U okviru sankcija Europske unije zabranjeno je kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji. Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u Europskoj uniji. Nastavno na navedeno, obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska, ističu u HNB-u.

Sberbank d.d. Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u RH koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, pažljivo se monitorira i procjenjuje u okviru trenutnih okolnosti. 

Sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana su u pravilu do 100 tisuća eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130 tisuća eura.

Od jutra se pred Sberbankovim poslovnicama u Zagrebu i drugim gradovima stvaraju redovi građana koji se raspituju za svoje štedne uloge, a neki ih žele i podići. 

17. svibanj 2024 13:35