Hrvatska
StoryEditor

HNB: Otkupljen većinski udio AKD-a u Hrvatskome novčarskom zavodu

19. Srpanj 2020.
Hrvatska narodna bankafoto Dražen Lapić
U podjeli HNZ-a, koji je sada u stopostotnom vlasništvu središnje banke, HNB-u je pripao posao kovanja novca, a AKD-u ostaje proizvodnja registarskih pločica. Cilj je podjele djelotvornije upravljanje proizvodnim programima i prilagodba budućem uvođenju eura

Prema podacima Sudskog registra, Hrvatska narodna banka (HNB) od 1. srpnja jedina je vlasnica Hrvatskoga novčarskog zavoda d.o.o. (HNZ) jer je Agenciji za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) isplatila naknadu od 15,2 milijuna kuna, koliko je plaćen AKD-ov vlasnički udio. U HNB-u objašnjavaju da je taj iznos određen na temelju utvrđene HNZ-ove vrijednosti, tj. vrijednosti njegovih poslovnih udjela, i utvrđene vrijednosti imovine i obveza koje se dijele.

Hrvatski novčarski zavod od svog je osnutka 1993. bio u zajedničkom vlasništvu HNB-a i AKD-a: 57,4 posto udjela imao je AKD, a HNB je bio vlasnik 42,6 posto udjela. HNZ je gotovo cjelokupni prihod ostvarivao iz dvaju proizvodnih programa – kovanja novca i proizvodnje registarskih pločica za cestovna vozila.

Na Liderovo pitanje zašto je AKD istupio iz vlasničkog udjela HNZ-a, u HNB-u odgovaraju da je cilj podjele djelotvornije upravljanje proizvodnim programima i pripadajućim poslovnim procesima te prilagodba budućem uvođenju eura u Hrvatskoj.
'Podjela HNZ-a počela je još 2018. zajedničkom odlukom AKD-a i HNB-a o razdvajanju proizvodnje registarskih pločica i kovanja novca.

HNB uspostavlja punu kontrolu nad kovanjem novca, a AKD nad proizvodnjom registarskih pločica. Proizvodni program kovanja novca ostaje u HNZ-u, pri čemu HNB postaje vlasnikom sto posto udjela HNZ-a, koji ne prestaje, odnosno nastavlja poslovati', piše u odgovoru Lideru koji potpisuje Dubravka Budak, glavna stručna suradnica Direkcije za eksternu, internu i digitalnu komunikaciju HNB-a.

Na mrežnoj stranici Hrvatskoga novčarskog zavoda ažurirana je promjena vlasničke strukture Društva: stopostotni je vlasnik HNB, a glavna djelatnost HNZ-a postaje proizvodnja kovanog novca, zlatnih i srebrnih medalja, medalja od drugih metala, proizvodnja prigodnih plaketa i značaka od različitih metala te izrada žigova proizvođača i dobavljača predmeta od plemenitih kovina. Predsjednik Uprave HNZ-a je Damir Bolta, a Tomislav Skorin jedini je član. Posljedica AKD-ova izlaska iz vlasništva HNZ-a smanjenje je temeljnoga kapitala s 40,9 milijuna na 17,4 milijuna kuna. 

16. travanj 2024 14:18