23. srpanj 2021.

HNB: Ukupna izloženost rizicima i dalje na visokoj razini

Ukupna izloženost sistemskim rizicima tijekom drugog tromjesečja 2021. godine zadržana je na visokom stupnju, navodi se redovnoj publikaciji HNB-a. U odnosu na prethodnu procjenu, s obzirom na sve bolje makroekonomske izglede smanjeni su kratkoročni rizici u nefinancijskom sektoru, dok su strukturne ranjivosti ostale povišene u svjetlu još uvijek naglašenih rizika za solvenost poduzeća čije je poslovanje narušeno tijekom pandemije, visokih i rastućih cijena nekretnina kao i velike izloženosti kreditnih institucija prema državi.

Nakon kratkotrajnog pogoršanja epidemiološke situacije tijekom trećeg vala pandemije na početku 2021. godine, ubrzanje procesa procjepljivanja protiv bolesti COVID-19 u EU potaknulo je optimizam u pogledu skorog zaustavljanja pandemije i bržeg oporavka ekonomije, navodi se u priopćenju. 

Daljnji napredak u cijepljenju stanovništva, zajedno s ublažavanjem i konačnim ukidanjem epidemioloških mjera trebali bi podržati nastavak gospodarskog oporavka tijekom 2021. No, ukupna ocjena izloženosti rizicima zadržana je na visokoj razini, jer i dalje postoji visoka neizvjesnost s obzirom na opasnosti pojave novih sojeva virusa i potencijalne neučinkovitosti cjepiva, odnosno sporijeg procjepljivanja populacije, koji mogu dovesti do novih valova pandemije i posljedičnog zaoštravanja epidemioloških mjera. Zbog toga su i rizici u sektoru države i financijskom sektoru i dalje povišeni, navodi se u novoj Makroprudencijalnoj dijagnostici.