Hrvatska
StoryEditor

HPB najavljuje rezervacije između 95 i 105 milijuna kuna

14. Siječanj 2020.

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u utorak da očekuje priznavanje materijalno značajnih rezerviranja, koje će prema preliminarnim izračunima iznositi između 95 i 105 milijuna kuna, te će imati materijalno značajan utjecaj na rezultate četvrtog tromjesečja 2019. godine.

- HPB obavještava investicijsku javnost da očekuje priznavanje materijalno značajnih rezerviranja za kreditne gubitke i obveze po sudskim sporovima koji će utjecati na financijski rezultat četvrtog tromjesečja 2019. godine. Ukupni iznos tih rezerviranja će prema preliminarnim izračunima iznositi između 95 i 105 milijuna kuna za četvrto tromjesečje 2019 - stoji u objavi HPB-a.

Kako se navodi, spomenuti iznos rezerviranja se najvećim dijelom odnosi na formiranje rezerviranja za obveze po sudskim sporovima sukladno podzakonskim aktima Hrvatske narodne banke (HNB) koji propisuju tretman ovih rezerviranja i Međunarodnom računovodstvenom standardu 37 "Rezerviranja, nepredvidive obveze i nepredvidiva imovina", a prema procijenjenoj vjerojatnosti gubitka sporova i odljevu po istima.

Preostali iznos rezerviranja odnosi se na kreditne gubitke priznate sukladno Međunarodnom standardu financijskog izvještavanja 9 "Financijski instrumenti", kažu u HPB-u.

- Unatoč prethodno spomenutim gubicima, rezultat u 2019. godini će i dalje biti profitabilan, sa značajnim poboljšanjem operativnih prihoda i operativne dobiti u odnosu na 2018. godinu, te rastućim tržišnim udjelom - poručuju iz HPB-a.

Kažu i da iskazana rezerviranja neće imati utjecaja na kapitaliziranost banke.

24. travanj 2024 07:28