Hrvatska
StoryEditor

HPK: Poljoprivredne proizvođače izuzeti iz obveze fiskalizacije kako bi mogli opstati na tržištu

08. Listopad 2020.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je službeno objašnjenje od Ministarstva financija vezano za moguće fiskaliziranje računa za proizvode kupljene iz mljekomata i drugih samoposlužnih aparata, stoji u njihovom priopćenju. Ističu da se poljoprivrednici na terenu susreću s nejasnim odredbama Zakona o fiskalizaciji i najavi izmjena u Pravilniku o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

U HPK-u smatraju, kako dalje piše u priopćenju, da je Zakon jači od Pravilnika, a prema čl. 5. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 106/2018) između ostalih, obveznikom fiskalizacije ne smatra se porezni obveznik za ostvarene promete kod prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Isto to vrijedi i za prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo, na štandovima i klupama izvan tržnica na malo i otvorenim prostorima. Pojedini poljoprivredni proizvođači koriste se samoposlužnim aparatima (proizvođači mlijeka, jaja, bučinog ulja i sl.), a u donešenom Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom stoji da su obveznici fiskalizacije koji provode postupak fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja dužni od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika do 31. siječnja 2021. godine dostaviti podatke u sustav fiskalizacije za svaki postojeći samoposlužni uređaji te istaknuti obavijest na svakom samoposlužnom uređaju sukladno članku 6. i 7. ovoga Pravilnika.

- Smatramo važnim zaštititi poljoprivredne proizvođače i izuzeti ih iz obveze fiskalizacije kako bi mogli opstati na tržištu u ovim teškim vremenima. Zbog toga smo zatražili odgovor jesu li navedeni poljoprivrednici, koji prodaju primarne poljoprivredne proizvode, izuzeti iz fiskalizacije bez obzira što dio svoje robe prodaju putem samoposlužnih aparata. Uvjereni smo kako se ovaj Pravilnik u končanici neće odnositi na naše vrijedne poljoprivredne proizvođače koji se teško nose s uvoznom jeftinom konkurencijom koja na tržište plasira proizvode lošije kvalitete. Ako bi se novi Pravilnik odnosio i na poljoprivrednike koje se spominje po medijima, to bi bio još jedan udaraca na domaću poljoprivredu, za što smatramo da nikome u Hrvatskoj nije interes, kažu u HPK.

- Kada je riječ o drugim državama EU, većina njih poput naših susjeda Slovenije ili Austrije, Mađarske sve čine kako bi olakšali poslovanje poljoprivrednicima i sve zakone prilagođavaju njima kako bi što više domaće robe završilo na domaćim trpezama. Uvjereni smo da će i naša Vlada i institucije sve učiniti da olakšaju, a ne otežavaju plasman domaćih proizvoda - stoji na kraju priopćenja.

20. travanj 2024 05:21