Hrvatska
StoryEditor

HR PRES 2020: Hrvati će voditi 160 radnih skupina u Bruxellesu

25. Studeni 2019.
foto Getty Images/istockphoto

Posljednji mjeseci 2019. godine otkucavaju u sve bržem ritmu. Bliži se možda najvažniji politički trenutak hrvatske novije povijesti, koji će pokazati za što je hrvatska državna uprava uistinu sposobna, a za što nesposobna, u svjetskim razmjerima.

Nedavno je premijer Andrej Plenković vrlo šturo predstavio nekakva četiri temeljna stupa, odnosno prioriteta predsjedavanja Hrvatske EU-om, koja možda zgodno zvuče, ali ne govore previše o tome što će naši izaslanici u Bruxellesu raditi tijekom šest mjeseci predsjedanja Vijećem EU-a.

Vijeće ima preko 200 pripremnih tijela Vijeća koja ukjljučuju razne radne skupine, ad hoc radne skupine i odbore, a svakom od njih predsjedavat će Hrvati, bilo iz ministarstava ili iz stalnog predstavništva. Prvi sastanci kreću u siječnju, kada će svaki predsjedavajući Hrvat za svaku radnu skupinu članovima morati biti u stanju predstaviti strategiju i prioritete tijekom hrvatskog predsjedanja. Tako da naš posao u Bruxellesu daleko nadmašuje ova četiri stupa i sad već poznate teme koje ćemo morati otvoriti, a neke, poput višegodišnjeg financijskog okvira 2021-2027,  i zatvoriti.

Naši ministri imat će glavnu riječ u Vijeću EU-a, u kojem se raspravlja o europskom zakonodavstvu. 

Pratite Lider jer ćemo u idućim danima detaljno analizirati sve korake hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

17. travanj 2024 21:49