Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska na putu za euro: očekivanja za poslovnu zajednicu i građane

06. Rujan 2021.

Što očekuje tvrtke i građane uvođenjem eura u hrvatsku svakodnevicu jedno je od aktualnijih pitanja kako se duži članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, a i redom se ispunjavaju brojni kriteriji koji su pretpostavka zamjene nacionalne valute eurom. Naime, Hrvatska je sredinom 2020. godine ušla u europski tečajni mehanizam (ERM II), što je ključan korak prema članstvu u eurozoni i time je višegodišnji proces usvajanja eura ušao u završnu fazu.

Euro je zajednička valuta Unije i nastao je s ciljem bolje povezanosti država članica i uspješnijeg iskorištavanja svih prednosti jedinstvenog tržišta EU-a, uz slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. Europodručje podrazumijeva manju izloženost valutnom riziku i stabilnost cijena te bolju integraciju financijskih tržišta. Također, istovremeno pridonosi gospodarskom rastu, snažnijim investicijama i posljedično dinamičnijem tržištu rada s otvaranjem novih poslova i radnih mjesta. 

Hrvatska se ulaskom u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za euro, obvezala na provedbu dodatnih reformskih mjera u tu svrhu. Pristupanjem eurozoni Hrvatska će se dodatno integrirati u Europsku uniju što će donijeti brojne koristi za domaću poslovnu zajednicu i građane.

No, kako bi se Hrvatska što bolje pripremila za usvajanje eura, u narednom razdoblju treba provesti brojne strukturne reforme kao i zahtjevne tehničke i operativne pripreme.

Nepredvidive okolnosti, kao što su razorni potresi koji su pogodili kontinentalnu Hrvatsku i pandemija bolesti COVID-19 sa svojim posljedicama na gospodarstvo i državni proračun, postavljaju dodatne izazove na tom putu.

U javnosti se često može čuti da su koristi uvođenja eura kao službene valute znatno veće od troškova povezanih s uvođenjem eura. Istovremeno, građani su posebno osjetljivi na pitanja kako će promjena nacionalne valute utjecati na njihov standard i svakodnevne životne obaveze. Zbog toga je iznimno važno informirati građane i posvetiti posebnu pozornost zaštiti potrošača u svim aktivnostima povezanim s uvođenjem eura.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Liderom stoga organizira konferenciju kako bi relevantni stručnjaci dodatno upoznali širu javnost o sljedećim koracima kao i mogućim izazovima te rješenjima na osnovu već poznatih iskustava u državama članicama koje su također usvojile zajedničku valutu Europske unije. Naime, predstavnici Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske, najvažnijih domaćih institucija i poslovnog sektora kao i drugi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva osvrnut će se na očekivanja za poslovnu zajednicu i građane.

Prijave za online praćenje konferencije su i dalje otvorene i dostupne na linku https://lider.events/hrvatska-na-putu-za-euro/prijava/

17. travanj 2024 03:36