Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska obveznica ima negativan prinos!

13. Studeni 2020.
Tržište kapitala

Hrvatska obveznica ima negativan prinos! Da, dobro ste pročitali. Unazad mjesec dana, obveznicom kojij je dospijeće u srpnju iduće godine, trguje se s crvenim predznakom. Naravno, to je odlična vijest za Hrvatsku. Negativan prinos na svoje obveznice inače imaju razvijene države, poput Njemačke. Međutim, nije Hrvatska Njemačka, toga smo svi itekako svjesni. 

Stoga, zašto se s našom obveznicom trguje s minusom ispred? Inače, usput budi rečeno, takav predznak na dužničke vrijednosne papire imaju države koje su stabilne i razvijene (kao što je već gore navedeno), ali i one koje su napravile strukturne reforme. Hrvatska to nije. 

Razlog negativnom predznaku je vrlo jednostavan. Na europskom i svjetskom tržištu je tolika količina novca, da veliki svjetski igrači kupuju sve što mogu. 

- Negativni prinos posljedica je ogromne likvidnosti na europskome i svjetskome tržištu, a što je posljedica velikih aktivnosti centralnih banaka - pojašnjava nam Hrvoje Japunčić, financijski stručnjak. Ističe da je negativnom prinosu pridonijelo još nekoliko stvari. 

- Tu je i konvergencija kune u euro koja se sve više bliži. Isto tako, javne financije su za sada stabilne, a ne treba zaboraviti ni to da postoji i potražnja za hrvatskim obveznicama od strane naših mirovinskih fondova - kaže Japunčić. 

Sve u svemu, dobra vijest. Naravno, negativan prinos trenutno apsolutno ne znači izravno puno za Hrvatsku. No, kada bi se ministar financija Zdravko Marić baš sada odlučio izdati novu obveznicu, dobio bi odlične uvjete, odnosno kamatna stopa bila bi puno niža nego prije. Jednostavno rečeno - cijena zaduživanja bila bi nam jako niska. 

19. travanj 2024 13:11