Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska poljoprivredna aplikacija Agrodox postala besplatna za članove HPK

08. Prosinac 2020.
Jan Marinac, Intertimfoto Ratko Mavar

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i zagrebačka tvrtka Intertim potpisali su u utorak ugovor o poslovnoj suradnji temeljem kojeg će tvrtka Intertim svim poljoprivrednicima koji su članovi HPK ustupiti na besplatno korištenje poljoprivrednu mobilnu aplikaciju Agrodox.

Ugovor su potpisali predsjednik HPK Mladen Jakopović i direktor tvrtke Intertim Jan Marinac, izvijestili su iz HPK.

Jakopović je istaknuo kako je HPK kao jedan od prioritetnih ciljeva postavila rad na većoj digitalizaciji i korištenju modernih tehnologija u poljoprivredi, što je ujedno i jedan od ključnih ciljeva buduće Zajedničke poljoprivredne politike EU. 

Raduje ih, kako je rekao, što hrvatski poljoprivrednici od danas imaju mogućnost korištenja moderne hrvatske poljoprivredne mobilne aplikacije. To je dokaz da Hrvatska ima znanja i stručnjake koji su spremni tržištu ponuditi nova tehnološka rješenja, koja poljoprivrednicima mogu olakšati rad.

Agrodox će objavljivati i sve informacije i vijesti iz HPK te zakonodavne promjene kako u Hrvatskoj, tako i na razini EU, rekao je Jakopović.

Prema riječima Marinca, aplikacija je namijenjena svima koji se bave poljoprivredom, a omogućit će im da besplatno i jednostavno vode sve aktivnosti na svom poljoprivrednom gospodarstvu, posebice vezane za obradu tla i uzgoj poljoprivrednih nasada.

Osim praćenja poljoprivrednih aktivnosti, aplikacija će nuditi i ostale alate poput agrometeorološke prognoze, kalkulatora gnojidbi i sjetve te preračunavanja jedinica površine i volumena.

Aplikacija će sadržavati i informacije poput vijesti iz agro biznisa, obavijesti o novim projektima, inovacijama, nacionalnim i europskim projektima te jednostavne i sažete informacije o načinu uzgoja raznih usjeva, voća i povrća, namijenjene poljoprivrednicima početnicima.

- Osim besplatne aplikacije, osmislili smo i cjelokupni program za profesionalne poljoprivredne proizvođače kojima će omogućiti besplatni pristup profesionalnom sustavu za upravljanje farmom (Farm Management Software - FMS) u suradnji s tvrtkom Agrivi - istaknuo je Marinac.

Aplikacija se može besplatno i jednostavno preuzeti sa službenih mobilnih trgovina Apple AppStore i Google Play, a za njeno korištenje nije potrebna registracija, već se može koristiti odmah po instalaciji.

Iz HPK su naglasili kako su spremni podržati i sve druge slične projekte hrvatskih start-up tvrtki koje su usmjerene na modernizaciju poljoprivrede te bolju digitalnu povezanost i primjenu novih znanja u poljoprivredi.

- Informacija je danas moć, a to se sve više ogleda i u poljoprivrednoj proizvodnji, zbog čega želimo da hrvatski poljoprivrednici postanu dio svjetskih trendova - rekao je Jakopović napominjući kako se poljoprivredom bavi sve više mladih ljudi koji su educirani i koriste brojna informatička rješenja u svom poslovanju.

- Vjerujemo da ćemo kroz koju godinu, zahvaljujući i novom investicijskom ciklusu u poljoprivredu, našu proizvodnju podići na još višu razinu te usvajati nove trendove brže nego je to danas. Zbog toga je digitalizacija od iznimne važnosti - zaključio je Jakopović.

26. travanj 2024 11:10