26. veljača 2020.

Hrvatska poljoprivredna komora: Opasnost od koronavirusa prilika je da se pokrene hrvatska proizvodnja hrane 

piše Edis Felić
edis.felic@lider.media
piše Edis Felić [email protected]

Pojava koronavirusa i potencijalna opasnost od moguće pandemije još je jedno upozorenje koliko smo ovisni o uvozu, smatraju u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, i kako je našoj zemlji hitno potrebna jasna i snažna strategija povećanje proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda. U priopćenju koje je poslao HPK stoji da je strategija pitanje nacionalne sigurnosti, na što godinama upozoravaju u ovoj asocijaciji, pogotovo što je u dobrom dijelu domaća proizvodnja ispod 50 posto samodostatnosti te zbog manjka skladišnih kapaciteta i robnih rezervi hrane. 

- Države koje su ovisne u uvoznim robama, s globalnog tržišta u ovakvim se situacijama mogu naći u velikoj opasnosti da dovedu u rizik opskrbu svog stanovništva dovoljnim količinama hrane, ali isto tako da budu pod udarom špekulativnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Vjerujemo kako je i ovo prilika da domaći proizvođači i lokalni lanci opskrbe dobiju na važnosti i da još jednom shvatimo kako je proizvodnja domaće hrane prioritet svake zemlje koja ne želi da ugrozi svoju prehrambenu suverenost u sličnim situacija – ističe u priopćenju Mladen Jakopović.

Osim ovoga, HPK upozorava kako je nepotrebno širiti paniku vezano za pojavu koronavirusa i netočne informacije oko toga kako je zabranjen kontakt s domaćim životinjama. Hrvatska poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije, a provode se i pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo uvjereni kako u Hrvatskoj ne treba stvarati dodatnu paniku, ističu u HPK.

- Pozivamo nadležne institucije, posebice Upravu za veterinarstvo i veterinarske inspektore, da dodatno pojasne načine na koji ovaj virus ima utjecaj na rad i kontakt stočara s domaćim životinjama. Mediji prenose kako je zabranjen kontakt sa životinjama, što ima negativan utjecaj i stvara strah kod domaćih stočara, proizvođača koji nemaju dovoljno informacija na koji način pojava koronavirusa u Hrvatskoj može imati utjecaj na životinje i rad s njima – poručuje Jakopović.

Dodaje kako je poljoprivrednicima potrebno više konkretnih informacija oko mjera zaštite pri radu sa životinjama, ali i svim drugim aspektima vezano za ovaj virus i proizvodnju odnosno distribuciju hrane kako se ne bi stvarala dodana panika kod poljoprivrednih proizvođača.

Zbog pandemije koronavirusa sve više svjetskih kompanija upozorava kako bi moglo doći do smanjenja proizvodnje, te daljnjih poremećaja nabavnih lanaca. Iako iz pojedinih trgovačkih lanaca stižu informacije o pojačanom prometu, HPK vjeruje kako u ovom trenutku u Hrvatskoj ne bi trebalo doći do većih poremećaja u opskrbi hranom i životnim namirnicama, stoji u priopćenju.