Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska u digitalizaciji na 38. mjestu od 79 zemalja

09. Veljača 2021.

Hrvatska je po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalizacije na globalnoj ljestvici GCI Huawei za 2020. zauzela 38. mjesto među 79 zemalja, čime se zadržala u skupini 'adoptera' ili zemalja koje su 'u fazi digitalizacije između tehnološki najnaprednijih i zemalja u kojima digitalizacija tek počinje'.

O toj su ljestvici tj. Huaweijevom globalnom indeksu GCI-Global Connectivity Index za 2020. u utorak izvijestili iz hrvatskog ureda Huaweija, dodajući da je riječ o indeksu koji godišnje rangira 79 država po kvaliteti ICT infrastrukture i stupnju digitalizacije.

- Hrvatska se prošle godine popela za jedno mjesto, a najveći iskoraci ostvareni su u dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti širokopojasnog pristupa internetu te u korištenju tehnologija umjetne inteligencije i interneta stvari - ističu iz Huaweija.

Za GCI indeks kažu da je 'jedinstveni alat kvantitativne procjene stanja infrastrukture i digitalne transformacije', koji je Huawei pokrenuo 2014. i do sada pokazuje stanje i godišnji napredak digitalizacije u 79 zemalja, koje, kako dodaju, 'čine 95 posto ukupnog globalnog BDP-a'.

U sklopu indeksa mjeri se učinak svake zemlje prema više od 40 različitih pokazatelja koji prate utjecaj ICT-a na nacionalno gospodarstvo, digitalnu konkurentnost i budući potencijal rasta.

Hrvatska je u takvoj metodologiji skupila 51 bod od mogućih 120, čime je na 38. mjestu, dok su na prvom, šesti put zaredom SAD, s rezultatom od 87 bodova, a zatim slijede Singapur, Švicarska, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

15. travanj 2024 01:38