Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska uvodi vize za digitalne nomade iz cijelog svijeta

23. Prosinac 2020.

Statusna pitanja digitalnih nomada u Hrvatskoj riješena su ovih dana donošenjem dvaju novih zakona u Saboru, i to Zakona o strancima te izmjene Zakona o porezu na dohodak, piše u srijedu Večernji list.

Digitalnog nomada novi hrvatski Zakon o strancima titulira kao "državljanina treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku koja nije registrirana u Hrvatskoj te ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području RH". Dakle, ljudima koji su formalno zaposleni negdje drugdje, i svoj posao mogu obavljati preko interneta, Hrvatska će omogućiti da nesmetano žive i rade kod nas kao digitalni nomadi.

Državljani "treće zemlje" su građani svih zemalja koje nisu članice Europskog gospodarskog prostora (EU plus Švicarska, Norveška) na koje se inače primjenjuje stroži režim boravka i rada u Hrvatskoj. Stranci iz trećih zemalja koji se zapošljavaju kod nas moraju imati radne vize. Uz radne, uvode se i nomadske vize koje će se odobravati strancima koji će raditi za nekog drugog, i to na razdoblje od godinu dana.

Na pune tehničke detalje vezane uz nomadski boravak ipak treba pričekati objavu pratećih pravilnika, koja se očekuje ubrzo nakon Nove godine. Podršku nomadskom obliku useljavanja u zemlju sa svoje je strane dalo i Ministarstvo financija koja je propisalo da se zarada digitalnih nomada neće oporezivati u Hrvatskoj. Dakle, svi će digitalni nomadi poreze na dohodak plaćati u svojim matičnim državama gdje imaju stalno prebivalište, ali Hrvatska im širom otvara vrata jer se računa da će svoju zaradu trošiti u Hrvatskoj te će na taj način pridonositi domaćoj ekonomiji. Tko se zadrži godinu dana, možda će imati motiva da prijeđe na trajnije rješenje te zatraži stalni boravak.

Turistička branša uvjerena je da su internetski nomadi odlični gosti. Procjene otprije pandemije govorile su da će do 2035. u svijetu čak milijardu ljudi raditi od kuće, a svaki pojedini je i potencijalni putnik, gost. I to onaj koji ostaje puno duže od klasičnih turista, a zlata vrijedi i za produženje sezone jer mu za boravak može biti zanimljivo bilo koje godišnje doba. Pandemija je samo ubrzala taj trend, a u Hrvatskoj i sada zasigurno boravi nekoliko stotina digitalnih nomada, piše Večernji list.

16. travanj 2024 04:44