Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski nogometni savez pokreće fan token VATRENI

11. Siječanj 2022.

Hrvatski nogometni savez priključio se sportskom tokenizacijskom trendu. U partnerstvu s hrvatskim poduzećima AMPnetom i Biznisportom pokreće vlastiti kripto fan token VATRENI. Vijest je jučer objavljena na službenoj stranici HNS-a. Kao i u svakom ICO-u (inicijalnoj ponudi tokena), prvo slijedi pretprodaja koja će započeti 20. siječnja. Tijekom pretprodaje cijena tokena će biti 10 posto povoljnija, odnosno 0.90 dolara, a minimalni ulog limitiran je na 500 dolara.

Što su kripto fan tokeni i koja je njihova svrha?

Fan tokeni su u osnovi kriptovalute koje svojim vlasnicima dopuštaju pristup raznim članskim pogodnostima kao što su: glasovanje o odlukama kluba, nagrade, dizajn opreme i pružanje jedinstvenih iskustva. Mogu ih koristiti sportski klubovi, klubovi obožavatelja glazbe i druge organizacije kojima je cilj demokratizirati i decentralizirati vodstvo organizacije.

Za razliku od NFT-ova, fan tokeni su zamjenjivi, što znači da se, baš kao fiat ili gotovina, mogu zamijeniti za bilo koju drugu kriptovalutu.

Svaki fan token ima svoj utility, tj. svoju svrhu ili korisnost. Najčešći dosadašnji primjeri u kojima su klubovi određene odluke dali navijačima na glasanje su: dizajn opreme i izbor dresova, dizajn klupskih autobusa i odabir pjesme nakon postignutog gola. Također vlasnici fan tokena imaju privilegiran pristup raznom sadržaju poput tombola, rijetkim dresovima i druženja s igračima.

VATRENI token imat će 6 slučajeva uporabe. Koristit će se primjerice za glasovanje o odlukama mjesta odigravanja utakmica, s tokenom će se moći plaćati na više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj koje primaju kriptovalute putem Paycek sustava plaćanja, vlasnici tokena imat će prednost pri kupnji ulaznica za određene utakmice, ovisno o broju tokena koje posjeduju, tokenom će se moći trgovati putem Uniswap kripto mjenjačnice, partneri HNS-a koji primaju kriptovalute imat će dodatne pogodnosti i nagrade za vlasnike tokena, i na kraju vlasnici tokena imati će pristup ekskluzivnim mogućnostima poput posjeta treningu reprezentacije i ostalim VIP iskustvima.

Korištenje alata domaće kripto scene

Ovo je drugi primjer tokenizacije na hrvatskoj nogometnoj sceni. Dinamo je u rujnu prošle godine pokrenuo prvi hrvatski FTO (fan token offering), ali na Socios platformi, koja je trenutačno najpopularnija kripto sportska platforma, gdje su klubovi poput Barcelone, Juventusa i Paris Saint-Germaina među prvima lansirali svoje fan tokene. Ono što predstavlja određenu prepreku za kupnju fan tokena na Socios platformi, pogotovo za početnike, jest obaveza posjedovanja isključivo chiliz kriptovalute pri kupnji. Uz to, tokenima je moguće trgovati samo na Socios platformi.

Partnerstvo s domaćim AMPnetom i Bizinisportom, vrlo je ohrabrujuće za domaću scenu. AMPnet je stekao iskustvo na domaćem i inozemnom području. Procesi tokenizacije koje je AMPnet do sada pokrenuo uključuju obnovljive izvore energije u Grčkoj, nekretnine u Hrvatskoj i nalazište zlata u Ekvadoru, a trenutno su u procesu pokretanja dodatnih deset tokenizacijskih projekata. Biznisport kao platforma koja pomaže bivšim sportašima da pronađu karijeru nakon umirovljenja, prepoznala je potencijal i dugoročnu vrijednost projekta, te se također uključila u razvoj.

I još kada naglasimo da će se tokenom moći plaćati putem Electrocoinove aplikacije Paycek na više od 200 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj, od Konzuma do Hrvatske pošte, možemo biti ponosni što se koriste hrvatski blockchain proizvodi i usluge.

Ponosan je i predsjednik HNS-a Marijan Kustić, koji je izjavio kako je posebno ponosan što HNS surađuje s hrvatskim tvrtkama i domaćim konkurentnim IT znanjem.

Izvršni direktor AMPneta Mislav Javor, zahvalio se HNS-u na suradnji i prokomentirao kako i gdje će se token moći koristiti.

Detalji i pojedinosti VATRENI tokena

Ukupno će postojati 30 milijuna VATRENI tokena. Prodaja tokena odvijat će se u fazama, u periodu od 4 godine, dok svih 30 milijuna ne bude u optjecaju na tržištu.

Tokenom će se moći plaćati od 30. travnja putem službene aplikacije, a svi koji propuste kupiti token putem pretprodaje, moći će ga kupiti preko Uniswap decentralizirane kripto mjenjačnice.

Na kraju treba naglasiti kako su fan tokeni, baš kao i kriptovalute izrazito volatilni. Kada pogledamo kakav su performans ostvarili ostali fan tokeni na Socios platformi, vidimo da su poprilično korelirani s ostatkom kripto tržišta.

Naravno uvijek će postojati špekulanti, ali prvotna svrha ulaganja u fan tokene trebala bi biti navijačka motivacija poput želje za većim sudjelovanjem u odlukama kluba, a ne isključivo potencijalna financijska dobit.

19. travanj 2024 10:28