Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski startup ZuluHood među deset najperspektivnijih na CES-u

07. Siječanj 2022.
Las Vegas

Kasno sinoć objavljen je ovogodišnji pobjednik Pitch natjecanja koje organizira zaklada CTA (The Consumer Technology Association Foundation), organizator najvećeg sajma potrošačke elektronike na svijetu CES-a koji se održava u Las Vegasu. Budući da je među sedam finalista natjecanja bio i hrvatski startup ZuluHood, proglašenje se s nestrpljenjem iščekivalo. No, pobjedu je odnio turski startup Vahaa, koji je osmislio pametno rješenje za vrtlarstvo i vertikalan uzgoj bilja. Unatoč tome što nije dobio glavnu nagradu ZuluHood može biti zadovoljan jer ga je CTA uvrstila među deset najperspektivnijih startupova na sajmu. Nakon prošlogodišnje pauze, na CES-u je ove godine unatoč otkazivanju sudjelovanja nekih velikih tech kompanija više od dvije tisuće izlagača, od čega je 800 startupova, što nije mala konkurencija.

ZuluHood nudi sigurnosno rješenje za dom kao platforma na kojoj se mogu angažirati profesionalne zaštitarske usluge za nadzor. Mobilnom aplikacijom omogućuje se korisnicima da odaberu i ugovore usluge privatne zaštite za nadzor doma za određeno razdoblje, kada im je to potrebno. Korištenje aplikacije omogućuje i da se obavijesti o aktivaciji sigurnosnog alarma u domu proslijede susjedima, članovima obitelji ili prijateljima, tako da u slučaju nedostupnosti vlasnika sigurnosne mjere i dalje budu efikasne. Aplikacija je poveziva s popularnim sustavima za pametne kuće kao što su Google Home, Amazon Echo, Samsung Smartthings i slično.

Osim Zuluhooda u Las Vegasu se ovih dana predstavljaju i hrvatski startupovi sportreact, Orqa FPV, Iron Bulls i Codelab. Najveću hrvatsku delegaciju dosad na CES-u predvode Dragan Petric, izvršni urednik časopisa Bug i Bojan Mušćet, urednik digitalnih sadržaja Hrvatskog Telekoma, koji već osmu godinu pobjednike Bugovog i HT-ovog  natjecanja Idea Knockout vode u Vegas kako bi se predstavili globalnom tržištu, što za mnoge njih znači veliku prekretnicu. Ove godine uz hrvatska ekipa je toliko moćna što zbog prošlogodišnje sajamske Covid pauze, a što zbog želje startupova koji su već sudjelovali na CES-u da se ponovno vrate na sajam. Sudeći prema objavama Petrica i Mušćeta, hrvatska delegacija u Eureka Parku plijeni puno pažnje.

- Aktualnog pobjednika Idea Knockouta sportreact obišli su predstavnici Amazona i drugi potencijalni investitori iz domene sport techa kojima se njihov proizvod iznimno dopao. Prijašnji pobjednici Codelab, Iron Bull i Orqa FPV također su privukli pozornost velikih tvrtki, od Applea do Microsofta a ni američki mediji nisu ostali ravnodušni - napisao je Mušćet za tportal.

Podsjetimo, sportreact svojom aplikacijom i IoT uređajem cilja rekreativce i sportaše budući da mjeri i analizira razne parametre tijekom treninga. Codelab je zapravo hrvatsko-crnogorski startup koji nudi adrenalin escape rooma u kovčegu, naime, predstavljaju elektronsku društvenu igru Clockwork Briefcase u kojoj je cilj deaktivirati eksploziv skriven u kovčegu. Orqa FPV je sa svojim first-person-view video-naočalama za upravljanje dronovima za gaming i druge svrhe već poznata hrvatskoj javnosti, kao i Iron Bull, startup čiji su robotski tenkovi s mogućnošću stvarnog ratovanja (s plastičnim streljivom) odnedavno dobili i prvi poligon, Iron Bull Arenu u Zagrebu. 

16. travanj 2024 07:13