Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Ariana Vela: Prilika je u tome što institucije EU pritišću Hrvatsku

04. Prosinac 2020.
Ariana Vela
Piše: Ariana Vela, Avelant

Osim jačanja pandemije koronavirusa koja će sa sobom donijeti nove nepovoljne posljedice za zdravlje, život i gospodarstvo, Hrvatska je pred novom financijskom perspektivom koja donosi mnogo prilika, ali i prijetnji.

Osim snaga i slabosti koje sam navela u SWOT analizi, treba provesti velike reforme – javne uprave, zdravstva, obrazovanja i pravosuđa – kako bi se stvorili preduvjeti za jačanje pozitivna gospodarskog i društvenog ozračja jer su to sektori koji su, iako uspostavljeni i funkcioniraju, veoma neefikasni.

Veseli vidjeti da gospodarstvo jača unatoč svim zaprekama – pandemiji, pravnoj nesigurnosti i uvođenju novih nameta – te da se stvaraju neke nove vrijednosti u proizvodnom sektoru, turizmu i IT industriji, ali trebat će poticati prelazak na kružno gospodarstvo i jačati ulaganja u zeleno, te poslovanje s obnovljivim izvorima energije u svim sektorima radi stvaranja otpornosti na konkurenciju, prirodne i druge nepogode, kao i praćenja budućih trendova.

Sredstva iz fondova EU i njezine javne politike za sljedeću financijsku perspektivu odličan su zamašnjak i prilika za kreiranje strateški promišljenog pristupa razvoju i promjene načina razmišljanja, odnosno mentalnog sklopa, koji je vezan uz jedno mandatno razdoblje i ne može izazvati korjenite promjene.

Jedino to omogućit će iskorištavanje svih prepoznatih prilika i rješavanje svih problema, odnosno slabosti. 

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera možete pročitati i SWOT analize Pavla Vujnovca (Energia naturalis), Gordane Soldo (Fina) i Kristijana Cinottija (Mazars Cinotti), te SWOT analizu bankarskog sektora Hrvoja Stojića (PBZ Croatia osiguranje).

20. travanj 2024 08:39