Hrvatska
StoryEditor

[Hrvatski SWOT] Damir Novotny: Hrvatska još nije dovršila tranziciju iz socijalizma u tržišnu ekonomiju

11. Studeni 2020.

Hrvatski ekonomski sustav još nije usklađen s ekonomskim sustavima razvijenih zemalja članica EU, upozorava ekonomski analitičar Damir Novotny u svojoj SWOT analizi hrvatske ekonomije u sklopu Liderovog projekta 'Hrvatski SWOT'.  

Nije dovršena tranzicija iz socijalističkoga samoupravnog u tržišno orijentiran sustav, objašnjava Novotny i zaključuje da institucionalni okvir EU nije potpuno prihvaćen, te da je razvoj tržišnih institucija zamrznut na početku tranzicije i vrlo je spor nakon ulaska u Uniju. Njegov stav nije usamljen, što će se vidjeti i iz sutrašnje analize Mladena Pejnovića.

Novotny u slabosti uvrštava nerazvijen poduzetnički sektor i visok udjel u ekonomskim aktivnostima državnog sektora, koji je zbog svoje neefikasnosti kočnica razvoju.

S druge strane, glavni kompleks elemenata snage i prilika vidi u ulasku u eurozonu.To će ubrzati prilagođavanje domaćih institucija, realnu konvergenciju i osigurati dodatne kišobrane protiv vanjskih šokova, na koje je domaća ekonomija iznimno osjetljiva, tvrdi Novotny i dodaje da prilagođavanje ekonomskog sustava institucionalnom okviru EU i eurozoni trebamo iskoristiti kao poticaj otvaranja domaće ekonomije za izravna strana ulaganja u sekundarnom sektoru (industrija 2.0) i tzv. četvrtom sektoru (poslovne aktivnosti utemeljene na znanju, istraživanje i razvoj, kreativna ekonomija, ICT).

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera pročitajte SWOT analize Liderovih opinion makera Mladena Pejnovića, Vedrana Antoljaka i Borisa Žitnika, te sektorsku analizu industrije Borisa Teškog.

20. travanj 2024 00:23