Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Dragutin Ranogajec: EU natječaje treba prilagoditi obrtnicima i cijelom malom gospodarstvu

09. Studeni 2020.
Dragutin Ranogajecfoto Dražen Lapić

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec za Lider je pripremio SWOT analizu hrvatskog obrtništva. No, treba reći da se ne radi o uskoj cehovskoj priči, koja se tiče 'samo' obrtnika, odnosno više od 176 tisuća zaposlenih u obrtništvu. Ranogajčeva analiza dobrim se dijelom odnosi i na cijeli sektor malog gospodarstva. Pritom treba imati na umu da je riječ o više od 134 tisuće poduzetnika (98,6 posto), koji su lani zapošljavali 536 tisuća ljudi (55 posto), i ostvarili 315 milijardi kuna prihoda, što je gotovo 40 posto ukupnih prihoda hrvatskog gospodarstva.  

Male poduzetnike posebno žulja problem nelikvidnosti. Za razliku od velikih sustava, koji mogu 'izmisliti' novac za plaćanje tekućih obveza, obrtnici i cijelo malo gospodarstvo teže pronalaze novac za plaćanje dospjelih obveza, a i velike kompanije lakše dobivaju odgode plaćanja. Zato Ranogajec nelikvidnost uvrštava i među slabosti (kao posljedice ponovne krize nakon kratkog razdoblja oporavka i usporen rast) i prijetnje – kroz smanjene primitke uz istu razinu fiksnih troškova i plaća, opasnost od ponovnog nepoštovanja rokova plaćanja, nedovoljno razumijevanje banaka i leasing-kuća za izmjenu kreditnih i obveza prema osnovi leasinga, te rast maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Posebno bismo izdvojili zaključke vezane uz fondove EU. Ranogajec upozorava na teško dostupna EU sredstva – od otežanog praćenja natječaja, previsokih ukupnih vrijednosti projekata za sufinanciranje i prevelikog vlastitog udjela do nedostatka vlastitih znanja i konzultantske pomoći za izradu, a osobito za praćenje projekata.
Ipak, priliku vidi u korištenju EU novca u novome financijskom razdoblju ako nacionalni prioriteti operativnih programa budu definirani prema potrebama maloga gospodarstva, kojem trebaju biti prilagođeni i natječajni uvjeti. Spominje i poseban fond za potpore u novim krizama. Nažalost, država zasad ne pokazuje želju da koronanovac usmjeri prema gospodarstvu. Ako se to ne promijeni i ova prilika postat će neprilika.

15. travanj 2024 02:14