Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Hrvoje Stojić: Financijski sektor je stabilan, ali prijeti kvarenje kreditnog portfelja malih poduzetnika

07. Prosinac 2020.
Hrvoje Stojić, makroekonomist u PBZ Croatia osiguranju

Stabilan financijski sektor jedna je od najčešće spominjanih kategorija među snagom hrvatske ekonomije. Kako taj sektor izgleda kad se promatra samostalno – sa svim prednostima i nedostacima – pitali smo uglednog analitičara Hrvoja Stojića, makroekonomista u PBZ Croatia osiguranju.

Moglo bi se zaključiti da i on dijeli mišljenje o stabilnosti i likvidnosti.

Posredno se uključio u raspravu o ovrhama koja ovih dana puni novinske stupce dvobojem između vjerovnika predvođenih bankarskim sektorom i ovršenika.

Stojić upozorava na slabost koju donosi relativno visoka razina loših kredita i na nepoticajan proces njihova automatskog otpisa te na prijetnju koja bi mogla nastati kvarenjem kreditnog portfelja klijenata iz malog i srednjega gospodarstva.

Priliku u tom kontekstu vidi u razvoju i uvođenju novih financijskih instrumenata koji će pokriti rizike kreditiranja malih poduzetnika te uvođenju jasnih, nedvosmislenih kriterija za otpis duga unaprijed jasnih svim stranama, u skladu s najboljom praksom Europske unije.

Na kraju bismo izdvojili Stojićevu ocjenu da su platforme za dokapitalizaciju poduzeća i dijeljenje rizika nedostatne i upozorenje o pravnoj neizvjesnosti kad je riječ o mogućem porezu na imovinu banaka.

15. travanj 2024 03:44