Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Ivana Jović: Nije dobro što previše poduzetnika pokreće biznis zbog gubitka posla

28. Prosinac 2020.
Ivana Jović

Stabilan financijski sustav i ulazak u eurozonu kao elemente snage hrvatske ekonomije vide svi analitičari iz financijskog sektora u našem serijalu 'Hrvatski SWOT'. Takvu ocjenu dijeli i glavna ekonomistica Privredne banke Zagreb Ivana Jović, čiju analizu objavljujemo danas.

S druge strane, upozorava na nedostatke vezane uz državu. U slabosti ubraja neefikasnost institucija javne uprave, a u prijetnje jačanje te neefikasne države. Prijetnja je i 'poduzetništvo iz nužde'. Taj nepovoljan trend potvrđen je u nizu istraživanja.
Dok se u Europskoj uniji u poduzetničke vode uglavnom ulazi zbog uočene dobre prilike, u Hrvatskoj se poduzetnikom podjednako postaje iz nužde i prilike.

Prema Eurostatu, kao razlog pokretanja vlastitog posla u Hrvatskoj se ističe dobra prilika (25 posto). Isti postotak ispitanika kao razlog navodi nuždu jer nisu mogli pronaći drugo zaposlenje te nasljeđivanje obiteljskog posla (23 posto).

Do sličnog su rezultata došli i autori GEM istraživanja na čelu sa Slavicom Singer, koji upozoravaju da je poduzetništvo iz nužde problematično jer su takvi poslovni pothvati lošije promišljeni te kraće traju jer ih poduzetnici češće vide kao privremenu situaciju dok ne nađu posao.

Izdvojili bismo upozorenja glavne ekonomistice PBZ-a o niskom udjelu izvoza u BDP-u, posebno onog posebno visoke dodane vrijednosti, te o nedostatku greenfield-investicija.

Sutra: SWOT analiza Zrinke Živković Matijević, glavne ekonomistica RBA

19. travanj 2024 12:12