Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Kristina Ercegović: Mali poduzetnici osjećaju uhljebništvo kao najveću hrvatsku slabost i prijetnju

27. Listopad 2020.
Kristina Ercegović

Serijska poduzetnica Kristina Ercegović jedna je od najboljih i najbritkijih poznavateljica malog i srednjeg poduzetništva, pa može kvalificirano predstavljati taj najveći dio poduzetničke obitelji.

Prema njenoj SWOT analizi u sklopu Liderovog projekta Hrvatski SWOT mogli bismo zaključiti da mali poduzetnici kao najveći aktualni problem i zapreku razvoju vide uhljebništvo – od mentaliteta do mjere uspjeha; a tu je i kompleks manje vrijednosti, odnosno 'mentalitet žrtve i kukanje', kako ga definira Ercegović, koja tvrdi da smo zapravo sami sebi najveća prijetnja i prepreka, te da previše imamo, ali ne znamo iskoristiti resurse kao druge države koje s mnogo manje naprave više.

image
foto

U skladu sa ranijim istupima očekivano je oštra prema državnom aparatu, kojem osim uhljebništva zamjera visoke poreze i parafiskalna davanja, komplicirane i nejasne propise koji se stalnio mijenjaju, korupciju u nenefikasno pravosuđe - koje zajedno s uhljebima smješta među trenutne slabosti, ali i prijetnje za razvoju u budućnosti.

No, nije sve crno. Valja izdvojiti da Ercegović među hrvatske prilike uvrštava useljavanje u zemlju u kojoj se ljudi mogu umiroviti, ali i dolaziti kao digitalni nomadi jer se u njoj može jeftinije i bolje živjeti, a poslovati s cijelim svijetom.

Za kraj, samo još jedna 'heretička' misao Kristine Ercegović u kontekstu turizma. Ona se, na užas rentijera jeftinih sobičaka zalaže za elitni turizam uz konstataciju da Hrvatska nije za svakog turista. 

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera ovog tjedna uz prilog Kristine Ercegović moći ćete pročitati i SWOT analize hrvatske ekonomije Branka Roglića, Martine Dalić, Željka Perića i Marinka Škare, te analizu prometnog sustava Ivana Dadića.

22. travanj 2024 20:09