Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Luka Burilović: Treba iskoristiti priliku koju pruža zaokret od rentijerstva prema izvozu

04. Studeni 2020.
Luka Burilović

Današnjim nastavkom otvaramo novu fazu Liderovog projekta Hrvatski SWOT. Koliko god je četrnaest dosad objavljenih SWOT analiza hrvatske ekonomije bilo različito, u svima se moglo iščitati da su pokušale biti objektivne. Međutim, u nekoliko sljedećih nastavaka sučelit ćemo predstavnike interesnih grupacija, koji i po funkcijama moraju biti zastupnici svojih baza. Kako se predstavnici države nisu odazvali našem pozivu, prezentirat ćemo svojevrsni bipartitni dijalog poslodavaca i sindikata. Ovu raspravu otvaramo sa SWOT analizom Luke Burilovića, koji kao predsjednik Hrvatske gospodarske komore predstavlja najširu poslovnu bazu.

Burilović u snagu hrvatske ekonomije ubraja kvalitetu ljudskih potencijala i otpornost ('ništa nas nije uništilo, očito možemo mnogo'), ali posebno bismo izdvojili njegov naglasak na daru improvizacije, snalaženja i uspjeha i u nepovoljnim i nekonkurentnim uvjetima.

Ta logika 'snađi se, druže' nužan je alat u suočavanju sa slabostima i prijetnjama. A u tu kategoriju i Burilović ubraja korupciju i klijentelizam. Ta tema, vidjet će se iz sljedećih analiza, ujedinila je poslodavce i sindikate protiv treće strane, države.

Burilović upozorava da bi oslanjanjem na nova sredstva EU kao na jedini izvor rasta i razvoja u idućih sedam godina taj novac umjesto katalizatora i generatora mogao postati samo pomoćna štaka za oslanjanje.

Šef HGK jedan je od rijetkih sudionika ove faze rasprave koji je kao priliku naveo konačno okretanje od monosektorskog gospodarstva i rentijerstva prema gospodarstvu čija je struktura dominantno izvozno orijentirana. Samo da to ne ostane neprilika.

24. travanj 2024 08:29