Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Marina Kresoja: Bez udruživanja u poljoprivredi teško do veće konkurentnosti

30. Prosinac 2020.
Marina Kresoja

Hrvatska poljoprivreda ima više slabosti nego snage, tvrdi u svojoj SWOT analizi Marina Kresoja, direktorica konzultantske tvrtke Smarter, specijalizirane za poljoprivredu. Ipak, olakšavajuća je okolnost što Kresoja za poljoprivredu nalazi više prilika nego prijetnji.

image
foto

Osim toga, dosta poljoprivrednih slabosti ujedno su i prilike, i mogu se pretvoriti u snagu.
Primjerice, male, neuređene, nekomasirane parcele mogu se komasacijom pretvoriti u vrijedno zemljište. Isto vrijedi i za usitnjenu proizvodnju i odbijanje udruživanja u veće organizacije.

image
foto

No, za to je potrebna smišljena akcija države, koja neće seljake opet tjerati u zadruge, nego će ih uvjeriti u prednosti udruživanja. I nedostatak navodnjavanih površina i slabo korištenje postojećih sustava također može postati prilika za postizanje dviju žetvi na godinu.

To zahtijeva dobro promišljene državne mjere, uključujući i poreznu politiku, koje bi bile usmjerene prema rješavanju ključnog problema – niske produktivnosti i visokih troškova proizvodnje, koji uzrokuju kroničnu nekonkurentnost.

Iz analize bismo izdvojili još neke prilike iz rakursa Marine Kresoje. To je orijentacija na 'treća tržišta', odnosno na izvoz u države izvan EU, za što se može povući i novac iz EU, stvaranje regionalnih i nacionalnih brendova, fokusiranje na ekološke i funkcionalne proizvode, javno-privatna partnerstva za logističke i skladišne kapacitete…

26. travanj 2024 18:53