Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Pavao Vujnovac: Naše ključne prilike i prijetnje vezane su uz Europsku uniju

03. Prosinac 2020.
Pavao Vujnovac

Niz dosadašnjih analitičara u sklopu Liderovog serijala 'Hrvatski SWOT' sadašnjost i budućnost hrvatske ekonomije, sa svim pozitivnim i negativnom učincima, povezuje s članstvom u Europskoj uniji, njenim pravilima i utjecajem. Među njima je svakako i autor ove SWOT analize Pavao Vujnovac.

Vlasnik i menadžer jednog od najvećih hrvatskih poslovnih sustava – Energije naturalis, te suvlasnik Petrokemije i Pevexa gotovo sve prilike i prijetnje povezuje s Unijom. Članstvo u EU i mogućnosti proizašle iz integriranog europskog tržišta te tradicionalne veze s razvijenijim gospodarstvima EU Vujnovac svrstava u prilike, ali upozorava da će rast konkurentnosti drugih članica EU privući znanje i investicijski potencijal koji će nas zaobići.

Isto tako, po njemu je na svojevrsnoj klackalici europska ofanziva u ekologiju. Zeleni plan EU prilika je i za Hrvatsku, ali Vujnovac tvrdi da takve nove gospodarske politike poput mogu istodobno biti i prijetnja ako odgovor bude prespor.
Naglašava i da raspoloživa EU sredstva za razvoj treba usmjeriti u razvoj nužne gospodarske infrastrukture. Na to posljednjih mjeseci upozorava i nova udruga Glas poduzetnika.

A to da su poduzetnici prepušteni sami sebi nije samo njihov subjektivni osjećaj. Lošu poduzetničku infrastrukturu nedavno je u svojoj SWOT analizi spomenula i zamjenica glavnog urednika Lidera Manuela Tašler. Problem je samo što taj deficit ne osjeća država.

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera možete pročitati i SWOT analize Gordane Soldo (Fina), Kristijana Cinottija (Mazars Cinotti) i Arijane Vele, te SWOT analizu bankarskog sektora Hrvoja Stojića (PBZ Croatia osiguranje)

17. travanj 2024 00:32