Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Siniša Hajdaš Dončić: Kapital i imovinu treba oporezivati više, a rad manje

16. Prosinac 2020.
Siniša Hajdaš Dončić

Stigla nam je još jedna 'politička' SWOT analiza, uz ispriku potpredsjednika SDP-a Siniše Hajdaša Dončića na kašnjenju. Njegov prilog nije stigao ući u prošlotjedno tiskano i digitalno izdanje, u društvo malobrojnih predstavnika stranaka koji su se odazvali na naš poziv, pa ga objavljujemo ovog tjedna, zajedno s analizama još dvoje doktora ekonomije, Darka Tipurića sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i Slavice Singer s osječkoga. Uz njih tu je i sektorska analiza turizma koju je pripremio Veljko Ostojić u suradnji s dr. Sanjom Čižmar.

Hajdaš Dončićeva matrica izdvaja se od većine analiza u dosadašnjih deset nastavaka serijala 'Hrvatski SWOT'. Već se i grafički vidi da za hrvatsku ekonomiju vidi više prilika nego prijetnji, ali to je i zato što vidi manje elemenata snage u odnosu na slabosti. Utješno je što su najzastupljenije ipak prilike. To je, iako u manjoj mjeri, karakteristika jednog dijela objavljenih analiza.

Hajdaš Dončić jedini se ovog tjedna osvrnuo na poreznu problematiku. Kao i više drugih analitičara u prethodnim nastavcima, i on se zauzima za promjenu fiskalne politike. No kao bivši ministar svjestan je i potreba državnog proračuna, odnosno da bez dramatičnih zahvata u trošak državnih i javnih službi i broj službenika niže oporezivanje na jednoj strani zahtjeva žešće oporezivanje na drugoj. Pritom zauzima klasičan socijaldemokratski gard zauzimanjem za veće oporezivanje kapitala i imovine te manje oporezivanje rada. Pronalaženje prave ravnoteže između tih poreza pravi je izazov koji još nisu riješili ni hrvatski ekonomisti, a onda pogotovo ni političari.

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera možete pročitati i SWOT analize Darka Tipurića i Slavice Singer, te sektorsku analizu turizma koju je pripremio Veljko Ostojić u suradnji sa Sanjom Čižmar

20. travanj 2024 04:10