Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Viktor Vresnik: Prilike su ‘high-tech‘ u Dalmaciji i turizam u unutrašnjosti

27. Studeni 2020.
Viktor Vresnik

Turizam je neosporno hrvatska snaga, ali i novinari koji sudjeluju u Liderovom projektu 'Hrvatski SWOT' svjesni su da je zbog prevelike vezanosti uz turizam država ranjiva na sve vrste kriza, poput aktualne. Zanimljivu ocjenu iznio je komentator Jutarnjeg lista Viktor Vresnik. On pravu priliku Hrvatske vidi u originalnoj povezanosti 'plave i zelene Hrvatske'. Međutim, osim klasične tvrdnje o slaboj iskorištenosti Slavonije u proizvodnji hrane, šansu vidi u razvijanju turizma u unutrašnjosti, dok Dalmaciju i otoke gleda kao bogomdan teren za naseljavanje i pokretanje hi-tech startupova.

To dakako ne znači da se obala treba odreći turizma. No, Vresnik želi naglasiti da na Jadranu ima prostora i za druge djelatnosti osim za turizam, i nešto ribolova te uzgoja maslina i proizvodnju vina. Isto tako, njegova teza o forsiranju kontinentalnog turizma ne znači odricanje Slavonije od poljoprivrede, naprotiv!

image
foto

Vresnik priliku vidi i u proizvodnji hrane, i u tome što je Slavonija slabo iskorištena. No, možemo se složiti s njim da je kontinentalni turizam preslabo razvijen, te da ima jako puno prostora za napredak, posebno u kontekstu cjelogodišnjeg turizma.
Među prilike Vresnik ubraja relativno solidnu globalnu prepoznatljivost postojećih high-tech startupova (Rimac, Infinum...), i tvrdi da još ima prostora za proizvodne tvrtke koje igraju na kvalitetu.

O novinarskim pogledima na proizvodnju više u sljedećem nastavku u ponedjeljak.

Uz analizu Viktora Vresnika, u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera možete pročitati i analize hrvatske ekonomije Ljubice Gatarić (Večernji list), Gordane Gelenčer (Informer) i Manuele Tašler (Lider), te SWOT analizu energetike Mladena Pejnovića.

24. travanj 2024 00:10