Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Zdenko Adrović: Članstvo u EU još nije dovoljno iskorištena prilika

21. Listopad 2020.
Zdenko Adrović

Nastavljamo s objavljivanjem SWOT analiza u sklopu Liderove akcije Hrvatski SWOT. Nakon predsjednice Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak, na redu je još jedan bankar, direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

image
Swot Zdenko Adrović
foto

Usporedbe se nameću same po sebi, posebno u kontekstu uzrečice prema kojoj nije važno samo što se kaže, nego i tko kaže. Normalno je da dvoje bankara u snagu hrvatske ekonomije uvrsti stabilan bankarski sustav i tu ocjenu potvrđuju i neki drugi od anketiranih stručnjaka. No, Adrović i Perko također zajedno, bez dogovaranja, upozoravaju da je jedna od slabosti nedostatak rizičnoga kapitala.

Adrović se u svojoj analizi podosta bavi Europskom unijom. I on, kao i većina anketiranih, tvrdi da je članstvo u EU snaga hrvatske ekonomije, ali dodaje da je to još nedovoljno iskorištena prilika te upozorava na moguću političku nestabilnost u EU koja bi mogla biti posljedica koronakrize što može produljiti recesiju. Izdvojili bismo i njegovu ocjenu da je jedna od prijetnji hrvatskoj ekonomiji nesklonost promjenama na svim razinama organizacije društva.

23. travanj 2024 10:56