Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu

21. Rujan 2021.
Boris Drilo i Kostas Nebis

Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards™ nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju. Također, Hrvatski Telekom je po četvrti put dobitnik umlautovog 'Best in Test' priznanja za najbolju mobilnu mrežu.

Testovi koje pokreću sami korisnici na Ookla Speedtest® platformi besplatni su, a korisnici testiraju mrežu putem koje pristupaju internetu u stvarnom okruženju i na vlastitim uređajima, što daje najbolji uvid u njihovo korisničko iskustvo. Ookla analiza obuhvaća rezultate 318.477 testova samih korisnika na mobilnim aplikacijama Speedtest iOS i Android, kao i rezultate više od 106 milijuna skeniranja na 183.337 lokacija, svih mobilnih operatora u Hrvatskoj, tijekom prve polovice 2021. Rezultati potvrđuju kako Hrvatski Telekom ima najbolju i najbržu mobilnu mrežu te najbolju mobilnu pokrivenost u Hrvatskoj. Analiza pokazuje kako je Hrvatski Telekom zabilježio ukupan Speed Score™ rezultat od 83,42 (u usporedbi sa 70,71 u 2020. godine), što znači i da je kvaliteta usluge za krajnje korisnike bila značajno bolja nego 2020. godine.

Detaljna umlaut analiza temelji se na 44,4 milijuna uzoraka koje je prikupilo 16.800 korisnika diljem Hrvatske u razdoblju od šest mjeseci, od siječnja do lipnja 2021. godine. U usporedbi s prethodnom godinom, ukupan rezultat Hrvatskog Telekoma bolji je za čak 35 bodova. Uz nagradu 'Best in Test' koju je osvojio po četvrti put, Hrvatski Telekom postigao je i najbolje ocijenjenu širokopojasnu pokrivenost i najveću brzinu preuzimanja, čime je dodatno ojačao svoju vodeću poziciju na tržištu.

- Naš posao je povezivanje koje se temelji na tehnologiji, digitalizaciji i razvoju mreže, a u našem stalnom fokusu je kvaliteta usluge za krajnje korisnike. Ponosni smo što se naš veliki trud i kontinuirana ulaganja u razvoj i kvalitetu mreže odražavaju u bržem i boljem pristupu Internetu i mobilnim aplikacijama od strane naših korisnika te što su ponovno potvrđeni rezultatima ne jedne, već dvije neovisne dubinske analize. Biti najbolji jednom velika je stvar, no ponoviti to treći i četvrti put je doista izvrsno postignuće. Ovo je dodatni poticaj da ljestvicu podignemo na jednu još višu razinu te svojim korisnicima nastavimo osiguravati najkvalitetniju mobilnu mrežu - rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Nakon rekordne pokrivenosti optikom i uvođenja komercijalne 5G mreže u 2020. godini, koja je označila veliku prekretnicu u telekomunikacijskoj industriji, Hrvatski Telekom u 2021. nastavlja snažno ulagati u infrastrukturu, razvijati 5G mrežu kojom već pokriva dva milijuna stanovnika i omogućava 5G gigabitne brzine, uz nastavak uvođenja optike diljem Hrvatske.

16. travanj 2024 06:07