Hrvatska
StoryEditor

Hrvoje Balen: Stope rasta hrvatske IT industrije su među najlošijima u Europi

16. Veljača 2021.
Hrvoje Balen

Hrvatska gospodarska komora u utorak je predstavila Analizu hrvatske IT industrije, a nakon samog predstavljanja uslijedio je okrugli stol o budućnosti hrvatske IT industrije na kojem su sudjelovali Plamenko Barišić iz King ICT-a, Hrvoje Balen iz Algebre, Davor Runje iz Airta, Biljana Cerin iz Ostendo Consultinga, Mislav Malenica iz Mindsmithsa i Ivan Jelušić iz Orqe.

Plamenko Barišić uvodno je kazao da u industriji vidimo konstantan rast, kako same industrije tako i prihoda, ali je također dodao da bez dijaloga svih čimbenika koji utječu na ovu industriju nema bržeg napretka.

- Država je veliki čimbenik ekonomije, s njom treba razgovarati i treba postaviti jasne ciljeve te od tih ciljeva ne treba odustajati. Ako je potrebno promijeniti neki zakon ili propis da bi se poduzetnicima u industriji nešto olakšalo ili da bi ih se potaklo, onda zakone i propise treba mijenjati – kazao je Barišić.

Biljana Cerin iz Ostendo Consultinga rekla je kako su predstavljeni rezultati u IT analizi dobri, ali da ima jako puno mjesta za napredak te da naše tvrtke moraju razmišljati globalno kako bi ostvarivale rezultate. Dodala je da poseban iskorak treba napraviti prema tržištu zapadne Europe i da suradnja znanosti i istraživanja mora biti jača.

Davor Runje, predsjednik udruge Hrvatski nezavisni izvoznici softvera – CISEx i suosnivač AI startupa Airt, rekao je da 50 posto njihovih prihoda dolazi iz izvoza i da je CISEx u 2020. imao rast prihoda od 12 posto te da smatra kako će ove godine prihodi 'eksplodirati'.

- U Hrvatskoj se ne može rasti, posebno ako ciljate na dupli rast svake godine. Ako to želite, morate biti na velikom tržištu, što domaće tržište nije. Smatram da svaki IT poduzetnik mora naći segment gdje je najbolji i s tim krenuti na globalno tržište – rekao je Runje i dodao da su maksimalno usredotočeni na van gdje su tvrtke zdravije, puno brže rastu i cjelokupni ekosustav je bitno zdraviji, bez mita i korupcije.

- Izvrsnost je rješenje – zaključio je Runje.

Ivan Jelušić iz tvrtke Orqa, koja svoja tehnološka rješenja izvozi u više od 50 zemalja, kaže da je ključan faktor za uspjeh na globalnom tržištu poduzetnička drskost te da mnogi problemi domaće industrije prolaze mimo njega i njegove tvrtke jer je fokusiran na veći dio kolača, misleći pritom na globalno tržište.

- Drskost je preduvjet da stvoriš nešto globalno. Uz to, moraš biti komotan i spreman na rizik – kaže Jelušić.

Mislav Malenica iz Mindsmithsa zamjerio je što predstavljena IT analiza govori o prošlosti te da se u cijeloj toj analizi ne spominje riječ startup.

- Nije to samo problem Hrvatske. I Europa se strašno muči s tim da izgradi startup kulturu. Veliki je pritisak američkih, izraelskih i kineskih startupa, a mi za tako nešto moramo promijeniti čitav svoj način razmišljanja - dodao je Malenica.

Hrvoje Balen iz Algebre oštro je opomenuo ministre i predstavnike vlasti koji na ovom događaju nisu sudjelovali te je kazao da je to poruka koju šalju i koja govori o statusu industrije u kojoj se trenutno nalazi.

- Nalazimo se ispred grijeha nečinjena – poentirao je Balen i dodao da pomaka zapravo i nema i da su stope rasta hrvatske IT industrije smiješne te da smo među najlošijima u Europi.

- Razvoj Nacionalnog plana otpornosti i oporavka je katastrofa, a realni sektor se ništa nije pitalo. Totalno je zanemaren. Recimo, u prošlom investicijskom razdoblju od 2014. do 2020. poduzetnicima je bilo nepovratno dostupno 8,2 milijarde eura, a dobili su 6,9 milijardi kuna što je jako loše – kazao je Balen.

Balen je dodao da smo trenutno u okruženju u kojem svi gledaju kako što prije otići van, dok IT industrija živi na talentima, kojih u našem obrazovnom sustavu nema.

- Fokus treba staviti na ljude, pojedince i talente. Za to se moramo otvoriti i prema stranim studentima, stranim nastavnicima i moramo poticati stvaranje proizvoda intelektualne vrijednosti – kazao je Balen.

Dotaknuo se i visokih davanja na visoke plaće koji se moraju mijenjati ako se želi privući one najbolje koji i zaslužuju takve plaće.

20. travanj 2024 09:41