Hrvatska
StoryEditor

Hrvoje Bujas: Pozdravljam plan popuštanja, ali zanima me kako će se ponašati Inspektorat 

23. Travanj 2020.
Hrvoje Bujasfoto Ratko Mavar

Nakon čekanja koje je djelovalo kao cijela vječnost, Hrvatska je danas dobila jasnije konture izlaska iz opće karantene zbog epidemije koronavirusa i datume unutar kojih će se 'veliko popuštanje' odigravati. Kako je na sjednici Vlade pojasnio premijer Andrej Plenković, ponovno pokretanje gospodarstva odigrat će se u tri faze, prvo 27.travnja, potom 4. svibnja i konačno 11. svibnja.

Predstavnik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas, izrazio je optimizam viđenim, ustvrdivši kako, po svemu sudeći, od 11. svibnja slijedi kakva-takva normalizacija gospodarskih aktivnosti, naravno uz održavanje mjera opreza. Štoviše, Bujas misli da je ovaj tempo otvaranja čak i brz imajući u vidu kretanje drugih zemalja poput Francuske ili Češke i nada se nastavku povoljne epidemiološke situacije. Posebno je izrazio zadovoljstvo što su zadnju riječ imali stručnjaci, a ne politika ili poduzetnici jer vjeruje da moramo kao društvo vjerovati stručnjacima i njihovim procjenama.

Drago mu je da je Vlada udovoljila zahtjevima poduzetnika i objavila jasan plan pokretanja gospodarstva, ali svakako želi vidjeti konkretne mjere pod kojima će pojedine djelatnosti moći poslovati i, više od plana popuštanja, zanima ga koji su sljedeći koraci, odnosno kako Vlada misli pomoći gospodarstvu da preživi do sljedeće turističke sezone. Neka od pitanja koja ga muče u pogledu prakse tiču se ponašanja Državnog inspektorata i hoće li opet rigorozno kažnjavati za svaku uočenu nepravilnost, a nije mu niti jasno zašto se nigdje ne spominju auto-škole koje počinju s radom u Danskoj i Njemačkoj.

- Kod nas, s druge strane, ne samo da im je zabranjena edukacija preko interneta, što je potpuno neshvatljivo, nego i praktični dio, iako se i to može relativno lako prilagoditi epidemiološkim mjerama opreza. Auto-škole, napominje, godišnje pohađa oko deset tisuća ljudi, troškovi održavanja nisu mali, pogotovo u pogledu otplate vozila, a nakon mjesec i pol dana nerada mnoge su pred propadanjem. Činjenica da nisu obuhvaćene uopće predloženim mjerama za ovu je djelatnost izrazito zabrinjavajuća, posebice zato što ne vide razlog da ih se zaobiđe u predstavljenim mjerama - zaključuje Bujas. 

19. travanj 2024 02:50