Hrvatska
StoryEditor

HT traži uvrštenje svojih dionica na najvišu kotaciju Zagrebačke burze

08. Listopad 2020.

Zagrebačka burza je dana 08. listopada 2020. zaprimila zahtjev izdavatelja Hrvatski Telekom sa sjedištem u Zagrebu, Radnička cesta 21, za prijelaz 80.766.229 dionica HT iz segmenta Službenog tržišta na Vodeće tržište. Burza će donijeti odluku o zaprimljenom zahtjevu i o odluci obavijestiti investicijsku javnost - stoji u obavijesti Zagrebačke burze. 

Svi koji prate domaće tržište kapitala znaju da se na ovaj prelazak čeka već neko vrijeme. Naime, kada je Zagrebačka burza uvela Vodeće tržište prije dvije i pol godine mislio se da će HT biti među prvim kompanijama koji će svoje dionice uvrstiti na Vodeće tržište. Takozvani Prime market je tržište za 'najelitnije' kompanije, odnosno samo za one kompanije koje su spremne ispuniti strože uvjete uvrštenja. Za dionice HT-a se to očekivalo budući da su uz Inine dionice u posljednjih 13 godina imale pridjev 'narodne' dionice i IPO tih kompanija vinuo je domaće tržište kapitala u takve razine koje, nažalost, nikada više nismo imali priliku vidjeti. 

Trenutno se na 'prime marketu' nalaze dionice pet kompanija - AD Plastik, Arena Hospitality Group, Atlantic grupa, Podravka i Valamar Riviera. Prva kompanija koja je dionice listala u Vodećem tržištu bila je krajem 2018. godine Arena Hospitality Group. 

20. travanj 2024 06:18