24. veljača 2021.

HT u 2020.: Manji prihodi i manja neto dobit

Hrvatski telekom (HT) u 2020. godini je ostvario 7,4 milijardi kuna ukupnih konsolidiranih neto prihoda, što je manje za 247 milijuna kuna ili 3,2 posto nego u 2019., dok je neto dobit nakon manjinskih udjela smanjenja za 151 milijun kuna ili 20,5 posto, na 588 milijuna kuna, izvijestili su u srijedu iz tog telekoma.

Poslovni rezultati HT-a za 2020. su bili pod utjecajem izazovnog poslovnog okruženja zbog covida-19, no iz tog najvećeg telekoma u Hrvatskoj ističu da su ipak uspjeli nastaviti sa velikim ulaganjima od nešto više od 1,8 milijardi kuna, čime su nastavili s reinvestiranjem 25 posto prihoda i ulagati, kako kažu, tri puta više od ostatka tržišta zajedno.

Time je po njihovoj ocjeni pružena podrška gospodarstvu da se vrati na put rasta, a ističu i da su u 2020. uspjeli unatoč teškoćama pokrenuti prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj te postići da njihova mobilna mreža bude među 10 najbržih u svijetu.

Kada je riječ o financijama, ako se isključe manji prihodi od posjetitelja (roaming) i manji doprinosi turizma, 2020. HT je, kako kažu, "završio u pozitivnom tonu, sa solidnim financijskim rezultatima i značajnim ulaganjima tijekom cijele godine".

Za pad ukupnih konsolidiranih neto prihoda u 2020. za 3,2 posto u odnosu na 2019. napominju da je bolje ostvarenje u odnosu na početne izglede, te da je smanjenje uzrokovano manjim prihodima od mobilnih telekomunikacija, od fiksnih telekomunikacija i raznih prihoda, što je djelomično neutralizirano većim prihodima od sistemskih rješenja, čime su nastavljeni pozitivni trendovi iz trećeg tromjesečja.

Operativna dobit EBITDA nakon najmova u 2020. je pak manja za 170 milijuna kuna ili za 5,9 posto zbog pada u HT Grupi u Hrvatskoj, ali i u Crnogorskom Telekomu, a sve kao rezultat učinaka vezanih uz pandemiju, no naglašavaju da je nakon šest tromjesečja pada EBITDA-e nakon najmova, u četvrtom tromjesečju 2020. zabilježen rast od 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Osim uvođenje prve 5G komercijalne mreže u Hrvatskoj, u 2020. su nastavili i s intenzivnim ulaganjima u infrastrukturu i ubrzali uvođenje optičke mreže diljem Hrvatske, u koju su povećali ulaganja za više od 50 posto, jer smatraju da su to dva ključna pokretača digitalizacije i priprema za digitalnu transformaciju na temelju Industrije 4.0.

Time je Hrvatska, kako ocjenjuju, i uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima, koja već koriste prilike koje nudi 5G tehnologija, a kojom trendutno pokrivaju 17 gradova u Hrvatskoj i više od 1,2 milijuna stanovnika.

Optičkom mrežom HT je u 2020. pak pokrio više od 75 tisuća kućanstava FTTH-om u pristupnoj mreži, dok je optička pristupna mreža (FTTx) sada dostupna za ukupno 520 tisuća kućanstava, što je i rast od 11 posto u odnosu na 2019.

Podsjećaju da su u 2020. potpisali i 13 sporazuma o bespovratnim sredstvima u okviru izgradnje mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u tzv. bijelim područjima NGA-a, ukupne vrijednosti od 820,5 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 323,2 milijuna kuna.

Provedba tih 13 projekata, koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, omogućit će izgradnju NGA mreže te brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika u udaljenim, rijetko naseljenim i slabije razvijenim područjima Hrvatske.

HT pozdravlja smanjenje naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra, dok za naknade za pravo puta kažu da su još uvijek previsoke, te je to prepreka daljnjim ulaganjima u optičke mreže.

U 2021. očekuju dodjelu frekvencijskih pojaseva putem javne dražbe prema planu koji je objavio regulator HAKOM, a kao i da će ostvariti svoje izglede, uključujući izglede Optima Telekoma do kraja lipnja 2021.

Očekuju i da će prihodi u 2021. biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj, dok za kapitalnih ulaganja očekuju da će biti na razini od 1,6 milijardi kuna.

"U 2020. je zbog posljedica covida-19 u svim industrijama bilo zahtjevno, a istodobno smo svjedočili i tome koliko su digitalna infrastruktura važni za sve aspekte života i gospodarstvo te za lokalne zajednice i društvo. Bilo je ključno ostati povezani  i upravo su tu naša kontinuirana ulaganja u infrastrukturu, mreže i kvalitetu usluga imala presudnu ulogu jer su omogućila da se prilagodimo dosad nezabilježenim uvjetima i potvrdimo svoj vodeći status", komentirao je povodom rezultata za 2020. predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.