10. veljača 2020.

HUP pokreće program mentorstva za poslovne žene

Gordana Deranja    foto Ratko Mavar

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokreće program mentorstva za poslovne žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri, preuzeti seniorske i vodeće pozicije u tvrtkama te za poduzetnice koje žele obogatiti svoja dosad stečena znanja, priopćeno je u ponedjeljak iz HUP-a.

Mentorski ciklusi će trajati šest mjeseci, a mentorice i mentori su uspješne žene i muškarci iz različitih područja, na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija i dio su vodstva HUP-ovih udruga.

Tijekom procesa mentori će u individualnim susretima i kontaktima davati smjernice za razvoj karijere i prenositi znanja koja smatraju važnim za poslovni uspjeh mentoriranoj osobi, navodi se u priopćenju.

Projekt je pokrenut u sklopu platforme Baze žena HUP-a, koja svojim djelovanjem i aktivnostima želi utjecati na povećanje udjela žena u upravama društava.

"Veća uključenost žena u upravljanje na svim razinama, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, nikako nije u interesu samo žena", istaknula je predsjednica HUP-a i mentorica Gordana Deranja.

Organizacije koje imaju uravnoteženu spolnu strukturu, kako je kazala, i na upravljačkim razinama su jednostavno uspješnije i to redovito pokazuju brojna istraživanja.

"Žene ne mogu same ubrzati pozitivne promjene već u tome moraju aktivno sudjelovati i muškarci koji se nalaze na pozicijama na kojima se donose ključne odluke pa i one vezane uz davanje jednakih prilika, odnosno uključivanje žena i na te najviše razine", poručila je Deranja.

Mentorski program HUP-a imat će šestomjesečne cikluse u kojima se povezuje 15-tak uspješnih menadžerica i menadžera s poslovnim ženama na poziciji srednjeg menadžmenta (primjerice, voditeljice odjela/direktorice sektora), ali i poduzetnicama koje žele steći dodatna znanja.

U svakom ciklusu iznova će se birati mentori i mentorirane osobe, a po završetku će se pristupiti evaluaciji procesa koja će koristiti u povećanju učinkovitosti programa. U tijeku je natječaj za sve poslovne žene koje žele biti uključene u proces mentoriranja, a prijave su moguće do 17. veljače.

Voditeljica Baze žena HUP-a Lea Šćrbec je istaknula kako je Baza poslovnih žena platforma kojom potiču promjene i dokazuju da u Hrvatskoj postoje brojne stručne i kvalificirane žene spremne u svakom trenutku preuzeti upravljačke funkcije. Popis takvih žena, kako je navela, javno je objavljen na stranicama HUP-a.

Kroz radne skupine Baze žena, Inicijativu 30 posto - koja povezuje kompanije i medije te kroz ovaj mentorski program dugoročno želimo pomoći u stvaranju poslovno snažnijih žena i poticati da i same prenose znanja i potiču perspektivne poslovne žene na snažniji iskorak u svojim karijerama, izjavila je Šćrbec.

Carmen Majetić Pavić, koja će upravljati mentorskim procesom za Bazu žena, kazala je da je mentorski program prilika za učenje svih dionika, a mentori će pomoći mentoriranoj poslovnoj ženi obogatiti profesionalna znanja i vještine, identificirati jasnije ciljeve u razvoju karijere te naučiti kako postići profesionalnu autonomiju i preuzeti odgovornost.