30. prosinac 2020.

HUP traži od Vlade da se ukinu porezna i druga davanja na donacije

Damir Zorić    foto Ratko Mavar

HUP se u srijedu dopisom obratio Vladi RH s molbom privremenog prestanka obračuna i plaćanja svih poreznih davanja na oblike pomoći i donacija građanima Hrvatske koji su pogođeni posljedicama potresa, a pogotovo na području Petrinje, Siska i Banovine. Prvenstveno se misli na obračun i plaćanje:

  1. PDV-a na isporuku dobara i usluga
  2. poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima koji su pogođeni posljedicama potresa

U pogledu PDV-a na isporuku dobara i usluga, trenutačno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a. No, donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanjam napominju u priopćenju. Stoga, iz HUP-a apeliraju na Vladu RH da donese odluku da se u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa.

Mnoga poduzeća su već pokazala interes za direktnu pomoć pogođenim građanima. Tako su hotelske kuće ponudile smještaje građanima, druga poduzeća su dostavila različitu robu kao što su voda, hrana, higijenske potrepštine, grijalice, itd.

- Mnogi poduzetnici, članovi HUP-a javljaju nam kako imaju namjeru u nadolazećim danima i tjednima pomoći direktno građanima prilikom obnove njihovih kuća s materijalima, opremom i uslugama. Problem je, međutim, što prema trenutačnim propisima, za donaciju ove robe i usluga dotična poduzeća i obrtnici moraju obračunati i plaćati PDV - izjavio je glavni direktor HUP-a, dr.sc. Damir Zorić

Brojni poslodavci žele pomoći svojim zaposlenicima koji su žrtve potresa te bi im svaki oblik pomoći koji pruže, bilo u novcu ili robi i uslugama, trebao biti oslobođen eventualnog poreza na dohodak te doprinosa, ističu u priopćenju. U HUP-u smatraju da nije pravično i u duhu solidarnosti u ovo krizno razdoblje obračunavati i plaćati poreze i ostala davanja na oblike pomoći građanima pogođenih područja. Osim što za neka poduzeća to može imati odvraćajući učinak, to također indirektno umanjuje količinu donacija za iznos naplaćenih poreza i ostalih davanja, zaključuje se u priopćenju.