Hrvatska
StoryEditor

HZZO - Zahvaljujući koroni shvatili da mogu ubrzati digitalizaciju

11. Travanj 2020.
Lucian Vukelić
Nadogradnjom sustava e-Zdravstveno poduzetnicima je odnedavno omogućen uvid u sva bolovanja radnika. Do kraja godine bit će još novosti u obliku elektroničkog podnošenja zahtjeva

Poslije Uskrsa radnici neće morati ići k liječniku po doznaku, a i poslodavcima će možda već do kraja godine biti olakšana dostava doznaka HZZO-u. Te će usluge Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje biti omogućene zahvaljujući nadogradnji sustava e-Zdravstveno. HZZO je već 27. ožujka, ranije nego što je planirano, nadogradio sustav omogućivši poduzetnicima uvid u digitalizirane podatke o bolovanju svih zaposlenika u njihovim tvrtkama i digitaliziranu potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad. Zahvaljujući tome već su im sada dostupni i podaci potrebni za obračun i isplatu naknade plaće tijekom privremene nesposobnosti za rad. Također će im biti omogućen uvid u podatke o pravima na rodiljne i roditeljske potpore za zaposlene i samozaposlene korisnike.

Zanimljivo je da je HZZO, na čijem je čelu ravnatelj Lucian Vukelić, ubrzao nadogradnju sustava zbog aktualne epidemiološke situacije izazvane pojavom koronavirusa. Još je nedavno, u veljači, Vladi predstavljen plan potpune digitalizacije povrata isplaćenih naknada plaća tijekom bolovanja. Tada je rečeno da je rok za nadogradnju sustava prvi kvartal 2021.

– Trenutačna situacija s pandemijom koronavirusa ubrzala je postupak i dodatno nas motivirala da mu pristupamo po fazama, odnosno da svaki korak digitalizacije otvaramo prema poslodavcima kako bismo poštovali preporuke Stožera o minimalnome socijalnom, tj. fizičkom kontaktu. Do Uskrsa u sustavu će biti dostupna i HZZO-ovim elektroničkim pečatom potpisana doznaka za zaposlenike, što će biti vrijedeći dokument – poručuju iz Zavoda.

To znači da poslije Uskrsa radnik na bolovanju više neće morati fizički otići po doznake i nositi ih poslodavcu, no poslodavci će još neko vrijeme morati fizički slati doznaku u HZZO za refundiranje plaće nakon što radnik ostane dulje od 42 dana na bolovanju.

– Nadogradnja informatičkog sustava e-Zdravstveno funkcionalnostima potrebnima za elektroničko podnošenje zahtjeva poslodavca za refundaciju bolovanja i dostava specifikacije odobrenih refundacija poslodavcu bile su planirane za prvi kvartal 2021., no nadamo se da ćemo uspjeti u nastojanju da se to dogodi i prije, već ove godine – poručuju iz HZZO-a. Dakle, da nije bilo korone, sve bi išlo prema planu.

19. travanj 2024 08:19