Hrvatska
StoryEditor

I Hrvati su moderni - pilates možete plaćati u kriptovalutama! 

29. Siječanj 2020.
Digitalni novčanik
Nova godina novi ja, rečenica je koju često izgovaramo na početku nove godine. Želite li stvarno i ostvariti neke od svojih ciljeva, a ujedno i isprobati nešto novo, to možete bez problema učiniti na nekoliko lokacija u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu ili Osijeku.

Piše: FIMA Plus

Digitalna transformacija gospodarstva postala svakodnevna tema i u njoj treba uočiti prostor za napredak. Kriptotržište kao dio digitalizacije financijskoga tržišta i platnog sustava svakodnevno postaje sve uređenije, veće i pristupačnije ljudima, a mnoge svjetske banke odlučile su se za korak više – izdavanje vlastite digitalne valute. S druge strane, ni mi Hrvati ne zaostajemo ili se barem trudimo pratiti svjetske trendove. Od samog početka FIMA Plus radi na približavanju digitalnog tržišta kriptovaluta, široj javnosti, bez previše kompliciranja. Produkt toga je i FIMA Pay, usluga koju su osmislili u suradnji sa slovenskim poduzećem Limitlex, a koja omogućuje plaćanja u kriptovalutama.

Želite li stvarno i ostvariti neke od svojih ciljeva, a uz to i isprobati nešto novo, to možete bez problema učiniti na nekoliko lokacija u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu ili Osijeku. Trenutno više od 25 poduzeća iz različitih branši u Hrvatskoj koristi FIMA Pay uslugu za plaćanje kriptovalutama, uključujući restorane, kafiće, trgovine outdoor opreme, klimatizacijske opreme i usluga, tvrtke vezane za ortodonciju te posljednje pilates studio. Što znači da račune za proizvode i usluge možete platiti kriptovalutom, iako su izdani u kunama. Procedura plaćanja je krajnje jednostavna i uključuje skeniranje QR koda digitalnim novčanikom na mobitelu, nakon kojeg slijedi prijenos kriptovaluta iz digitalnog novčanika na račun tvrtke uz automatsku konverziju u kune.

Poduzeće putem svog FIMA Pay sustava procesira kriptotransakcije i obavlja ulogu mjenjačnice. Trenutno prihvaćene kriptovalute su bitcoinlitecoinether i bitcoin cash, a trgovci mogu odabrati jedno ili više rješenja za naplatu svojih usluga ili proizvoda – kripto POS terminal, integracija widgeta na webshop, web-aplikacija ili mogu link za uplatu poslati e-mailom.

Implementacija usluge vrlo je jednostavna, isto kao i njeno korištenje, a to je i jedan od razloga njenog brzog i jednostavnog uvođenja u poslovanje različitih poslovnih sektora i to online ili fizički na mjestima prodaje.

Slično rješenje, odnosno payment procesor za kriptovalute nudi i zagrebački startup Electrocoin koji uz bitcoine, omogućuje trgovcima da primaju još četiri kriptovalute - etherripplelumen i EOS.

Ovi primjeri pokazuju kako se i Hrvati trude ići ukorak sa svjetskim inovacijama u modernizaciji plaćanja te su svjesni da je digitalizacija ono što pokreće svijet.

22. travanj 2024 21:18